Odabrali Zagrepčani: Ovih 5 jela najčešće kuhate

Rachel Liu/Instagram

Tradicija sa zagrebačkog stola.

Zagreb nikada nije imao tradiciju ulične hrane, brzog zalogaja s nogu, što daje naslutiti da smo oduvijek voljeli sjesti za stol. Osim sira i vrhnja koji su simboli zagrebačkog stola, purica i mlinci te zagrebački odrezak upotpunjen rizi – bizijem i zaslađen kremšnitama jedni su od starosjedioca zagrebačke kuhinje.

Naravno, tu su i neizostavne štrukle, nastale baš kombinacijom sira i vrhnja, a obogaćene različitim varijacijama – slanim i slatkim. Na zagrebačkom stolu tako su i tradicionalna jela svinjski kotlet u moštu, teleća koljenica, svinjska pisanica, šestinska pečenica.

Ipak, zimi su glavne zvjezde stolova razne vrste domaćih kobasica, a popularne su tradicionalne češnjovke i krvavice, pečene ili kuhane. Jušna jela kojima Zagrepčanci griju trbuščiće uglavnom su u kombinaciji s grahom, a “začinjena” buncekom, kobasicama ili suhim rebarcima. A i Mađari su nam ponešto ostavili u naslijeđe, stoga nam mirisi iz domaćih kuhinja pričaju o gulašu i paprikašu, doduše nešto blažeg okusa nego u originalu. A špek – fileki?


Drže li se Zagrepčani tradicije?

No, što danas kuhaju Zagrepčanci i krasi li njihove stolove još uvijek tradicija? U Facebook grupi “Starozagrebački recepti” članovi su otkrili kaj to kuhaju, a mi smo složili top 5 najčešćih jela na zagrebačkim stolovima i usporedili ih s tradicionalnom zagrebačkom kuhinjom.

Ovo je njihov izbor:

  1. Gulaš
  2. Kiselo zelje i kuhane kobase
  3. Grah u raznim varijacijama
  4. Špek fileki
  5. Krvavice s pireom i kiselim zeljem

Moramo priznati, naš grad se mijenja, njegovo lice možda više nije kao nekad, no jedno ostaje isto – iz zagrebačkih kuhinja ulicama se šire isti, dobro poznati mirisi. Mirisi tradicije. A kaj vi danas kuhate?

Dobar vam tek naši Zagrepčanci.

>>>VELIKO KULINARSKO BLAGO ZAGREBA: Restorani iznimne gastro ponude, a neki su stariji od jednog stoljeća (FOTO)

Komentari