Obilježavate ‘Veganuary’? Onda morate probati ovaj recept za veganski ledeni vjetar

Svjetski popularna organizacija Veganuary od 2014. godine u siječnju poziva na promjenu životnih navika okretanjem suosjećajnijem načinu života kroz vegansku prehranu.

Ideja Veganuaryja je da oni koji se obvežu postati veganima svakodnevno mjesec dana dobivaju recepte, savjete i informacije o tome kako veganska prehrana koristi životinjama, okolišu i našemu zdravlju.

Veganski ledeni vjetar

200 – 250 g slanutka

za kore:
1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba)
1 šalica šećera
1,5 šalica glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo
malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata)
5 žlica ulja
1 žlica octa

za 1. kremu:
2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju (Dr. Oetker)
3 dl sojinog mlijeka
½ litre veganskog šlaga

za 2. kremu:
½ l veganskog šlaga

voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…

Priprema:

Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno. Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša).

Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tući mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.


Komentari