Obilje blagdanske hrane završava kao otpad: Evo kako to spriječiti

FOTO: Paty M's Nutrition World

Za vrijeme blagdana stolovi su puni hrane, koja se nažalost ne pojede.

U predblagdansko vrijeme trgovine su pune a za blagdanski stol priprema se obilje hrane. Često se dogodi kako nam tolika količina hrane nije potrebna te se ona nažalost ne pojede i završava kao otpad.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izdvojila je 5 ključnih smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:

1. Odredite potrebnu količinu hrane unaprijed! Prije nego krenete s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplanirajte koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.

2. Sortirajte namirnice! Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način izbjegavate križnu kontaminaciju hrane.


3. Zamrznite hranu! Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.

4. Označite hranu! Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znali koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju.

5. Iskoristite ostatke hrane! Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladi, pohranite u posudice i zamrznite unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.

Komentari

loading...