NIŠTA NE GOVORI ’JESEN’ KAO AJVAR: Ovaj recept uspijeva čak i početnicima!

Foto: Pinterest

Ako zbog nečega volimo jesen, onda je to svakako priprema najfinijeg ajvara sezone. Bezbroj je recepata za, kako se svi kunu, najfiniji ajvar, no njegova priprema u konačnici individualna je. U nastavku donosimo recept za ajvar za one koji se tek okušavaju u pripremanju istoga.

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike
  • 5 kg patlidžana (bolje onih srednjih)
  • 2,5 litre ulja
  • 1,1 litre alkoholnog (bijelog) octa
  • 5 komada ljutih feferona
  • po potrebi sol, papar

Priprema: 

Operite povrće pa patlidžane stavite peći na 180 stupnjeva na oko 40 minuta. Ovo povrće nije potrebno narezati, ali ih je potrebno preokrenuti nakon prvih 20 minuta. Nakon što se ispeku, a to ćete prepoznati po mekanom “mesu” ispod kore, ohladite ih pa ogulite nožićem.

Za to vrijeme, očišćene paprike skuhajte u mješavini od 3 litra vode, litre octa i pola litre ulja. U toj smjesi kuhajte ih oko četiri minute pa ocijedite.

Ohlađene, u sjeckalici posebno usitnite i paprike i patlidžane, ali i feferone pa pomiješajte pripremljeno povrće koje ćete položiti na oko 2 dl ulja pa počnite kuhanje. Tijekom pripreme možete dodavati i još ulja ako će to biti potrebno, te ocat, također po potrebi.  Masu kuhajte dva sata na laganoj vatri uz često miješanje, a na samom kraju dodajte začine.

Ajvar mora biti gust i kompaktan, a po završetku pripreme prelijte ga u prethodno zagrijane staklenke. Vrh pokrijte uljem pa zatvorite prozirnom folijom i poklopcem.


Komentari