Neodoljiv okus i miris djetinjstva u kojem Zagrepčani i danas uživaju

FOTO: Goran Cera Cerovečki / Osamdesete u Zagrebu

Iako više nisu kao nekad, građani se i danas vole njima počastiti.

Koštaju svega nekoliko kuna, a jedna su od najdražih i najukusnijih delicija Zagrepčana i Zagrepčanki; ukusne, masne i pune sira. Riječ je o bezvremenskim piroškama sa sirom!

FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest

Jedna piroška na dan i bolest ode van“, kazao je Goran, koji je svojom objavom grupi Osamdesete u Zagrebu građane podsjetio na omiljenu deliciju. Osvrnuo se i na današnju situaciju kada sve mora biti zdravo, sterilno, 70 % povrće na tanjuru, bijelo meso…

Kak sam uopće doživel ovih 47 godina klopajući piroške, bureke, ćevape i pijući vodu iz šlaufa dok je sused pral auto ispred kuće”, zapitao se Goran, s kojim se složila Neda napomenuvši da se prije zdravije jelo jer nije bilo toliko aditiva i antibiotika u hrani kao danas. Davor se nadovezao kazavši da su piroške u svakom slučaju bolji obrok nego sendvič.

Građanima su već samim pogledom na fotografiju piroške sa sirom počele curiti sline; prisjetili opojnog okusa, mirisa, ali i vremena kada su njima mastili i slastili brk.

“Izvrsne su bile, pogotovo vruće, sve se mast cijedila”, kazala je Jasminka i podsjetila građane na slastičnu piroški i kiselo mlijeko u Bogovićevoj.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Jedno od najdražih sjećanja na život u Novom Zagrebu vezano je uz ovu slanu deliciju. Uvijek ću pamtiti taj okus iz djetinjstva. Moj tata redovito je kupovao piroške na tržnici u Utrinama i donosio meni i sestrama. Budio nas je uz osmijeh i simpatičnu dernjavu “tko hoće pi pi pi pirošku”. Bila su to najbolja vremena“, kazala nam je Ana.[/box]

Što se današnjih piroški sa sirom iz pekara tiče, građani su se složili da su najbolje iz pekarne Klara jer su pune sira, dok na drugim mjestima kupiš pirošku i, kažu građani, dobiješ – puno tijesta.

Učenici bi u zagrebačkim školama često kao gablec dobivali upravo piroške sa sirom uz šalicu kakaa.

No, ne uživaju građani samo u piroškama! Voljeli su i namočene lepinje i senf, kao i bezvremenske pogačice.

“Nisu nam trebali ćevapi, a mast se cijedila sve do Dobojske!” prisjeća se Jasna.

Unatoč tome što neki građani i nisu bili pretjerani obožavatelji piroški, one su ipak obilježile njihovo djetinjstvo.

Danas ih građani mogu, kaže Lidija, kupiti na trgu u Dioni, a Anita se nadovezala kazavši da odličnih piroški danas ima u Masarykovoj, Frankopanskoj i u Loniji u Klaićevoj.

Slatkiši našeg djetinjstva: Sjećate li se ovih kultnih delicija za kojima smo ludili?

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]
Spremite domaće piroške prema Finim receptima.
Sastojci:
  • kravlji sir, 400 g svježeg
  • jaja, 3
  • brašno, 400 g
  • prašak za pecivo, 1
  • sol, 1 žličica
  • ulje

Priprema:

  1. U zdjeli razmutimo jaja, dodamo sol, svježi kravlji sir, promiješamo pa dodamo brašno, prašak za pecivo i umijesimo meko tijesto. Za tijesto je dobro da odstoji jedno pola sata.
  2. Tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, izvaljamo u pravokutnik debljine oko jednog cm i narežemo na kocke oko 10×10 cm. Svježi kravlji sir za nadjev posolimo i malo izradimo vilicom da nestanu veće grudice. Kvadrate tijesta po dužini jednog ruba nadijevamo začinjenim svježim kravljim sirom te ih zamotamo.
  3. Piroške pečemo u dubokoj masnoći, sa svih strana dok ne porumene. Gotove vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. Za slatke piroške umjesto soli u sir dodajemo malo šećera.[/box]


Komentari