ONO ŠTO MNOGI NE ZNAJU: Donosimo vam popis namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka

FOTO: Pixabay

Sa ljetnim vrućinama mnogi ljudi se boje jesti hranu kojoj je istekao rok trajanja. S druge strane nekoga nije briga za rok trajanja jer hrani nije ništa i nema čudan miris i okus. Ovdje ćemo vam navesti koje namirnice smijete konzumirati i nekoliko dana nakon roka.

JAJA: Jaja najčešće držimo u hladnjaku, te su ona svježa i par dana nakon što je prošao rok na kartonu. Jedina loša stvar je što onda starija jaja gube na kvaliteti. U slučaju da niste sigurni je li jaje svježe, napunite čašu vodom te stavite jaje unutra. Ako ono potone, jaje je dobro.

ŽITARICE: Iako imaju rok trajanja, ne gube na hranjivim vrijednostima te je u njima moguće uživati i 3 mjeseca nakon isteka roka.

JABUKE: Ako ih želite sačuvati svježima, stavite ih u vrečicu, probušite rupe za zrak i stavite u zamrzivač. Tako ostaju svježe tjednima.

SALAMA: Samo ako je hermetički zatvorena. Takva se može konzumirati 2 tjedna nakon isteka roka.

TJESTENINA: Ona nije kvarljica namirnica. Samo što isto kao u slučaju jaja, gube na kvaliteti s vremenom. Stoga ju poslužite sa finim umakom po vašoj želji.

JOGURT: Držite ga u hladnjaku i nema problema s rokom trajanja.

MLIJEKO: Ako je pasterizirano ono može trajati tjednima. Samo je potrebno ga držati u hladnim i mračnim prostorima. Preporuka je ga da premjestite iz vrata hladnjaka u njegovu unutrašnjost.


Komentari