Ne znate što biste s lubenicom? Napravite bačvicu!

SCREENSHOT - YOUTUBE

Teško je naći voće koje više simbolizira vruće ljetne dane od lubenice. Narezana na kriške ili na kockice, često se nađe na svakom stolu tijekom ljetnih mjeseci. S vremenom okus nekima ipak i dosadi, ali zato mogu eksperimentirati s lubenicom. Primjerice – mogu je pretvoriti u bačvicu.

Sve što vam je potrebno je lubenica, prijenosna slavina i nož. Kad odredite koji će kraj lubenice biti dno, odrežite od njega jako tanak sloj da lubenica može stajati stabilno. Pazite da ne zarežete u meso jer bi onda mogla propuštati tekućinu.

Nakon toga je postavite i izrežite veliku rupu promjera bar 5 centimetara na vrhu lubenice. ‘Poklopac’ zadržite za kasnije. Velikom žlicom izvadite većinu mesa iz lubenice. Preporuča se da pri sebi imate i ručnik, budući da ćete se lako uprljati na ovom koraku.

Nakon toga odaberite stranu na kojoj ćete umetnuti slavinu. Pazite da to bude ravnija strana, odnosno ona na kojoj lubenica nije ležala dok je rasla. Izmjerite širinu slavine, izrežite rupu te iste širine i ubacite slavinu. Nakon što je napunite napitkom, vratite poklopac na vrh i eto – imate lubenicu-bačvu.

Lubenica će svakoj tekućini dodati osvježavajući okus. Možete je napuniti vodom, limunadom ili zanimljiv koktelima, a možete i meso lubenice koje ste netom izvadili iscijediti u sok i vratiti na ‘izvorno mjesto’.

Naravno, ova bačva ima kratak rok trajanja jer će se lubenica nakon rezanja pokvariti. Zato se preporuča da čitav proces započnete najranije večer prije nego što vam je ova unikatna bačvica potrebna i stavite je u hladnjak. Ukoliko u hladnjaku nemate mjesta za čitavu lubenicu, učinite to nekoliko sati prije.


Komentari