NE TRUJTE SE ŠPRICANIM RAJČICAMA! Smjesta pročitajte: Kako prepoznati netretirane?

pixabay.com

Prava domaća rajčica neusporediva je s onima koje se mogu pronaći na policama supermarketa. No, prava rajčica kojom hranimo sebe i svoju obitelj ne bi trebala biti prskana raznim sredstvima koja mogu naštetiti zdravlju. Stoga se valja zapitati kako prepoznati prskanu, od one neprskane rajčice te kako znati koja je doista ona prava domaća.

Stručnjaci tvrde da onaj tko jednom proba pravu, domaću i biološku rajčicu, taj je uvijek prepoznaje. Dobro je na tržnicama birati stare sorte kao što su jabučari, a njihova karakteristika jest različita veličina i neprskani oblik.

Prskana rajčica uglavnom je istog oblika te djeluje gotovo plastično i neprirodno rumeno.

Neprskane rajčice nemaju zelenu peteljku unutra nasred rajčice, a boja im je ujednačeno crvena izvana i iznutra, odnosno od kore do srca. Osobina joj je i da malo ispucaju oko peteljke, što je znak da nisu kemijski tretirani. Dakako, i ukus prskane rajčice neusporediv je s onom uzgojenom u vrtu bez dodataka kemikalija. Nije zgorega niti pomirisati rajčicu. Ako osjećate jaku aromu zemlje, vrta i paradajza, tada u ruci imate domaći proizvod. Izbjegavajte kupnju rajčice u plastičnim kutijama jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti.

Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dopušteno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.

 


Komentari