NAJVEĆA TAJNA DOBRE JANJETINE: Iz pećnice, a ukusna kao da je ispod peke!

iStock

Janjetinu možete ispeći i u pećnici da ispadne sočna kao da je ispečena ispod peke. Najbolje je odabrati plećku s rebrima i vratom, tj. gornju četvrt janjeta. Pecite cijeli komad mesa, kako bi ostao što sočniji pa ga narežite kasnije. Birajte janjetinu koja je svježa, mlada i nemasna. Najveća tajna dobrog recepta za janjetinu je nabaviti dobru janjetinu. Tada mesu ne trebaju začinske trave niti odležavanje u mlijeku itd. koji će prikriti miris i okus janjetine. Ovo je recept za 4 do 5 osoba.

Sastojci:

  • 3 kg prednje četvrti janjetine
  • 1,5 kg krumpira
  • 1 glavica luka
  • 8 mrkvi
  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • 1 rajčica

Priprema:

Prednju četvrt janjetine, sa svih strana, namažite šakom morske soli i premažite dobrim maslinovim uljem. Prekrijte alu-folijom i dobro utisnite rubove sa strane da bude posve zatvorena. Stavite peći u pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon 2 sata pečenja, izvadite janjetinu iz pećnice, skinite foliju i dodajte povrće.

Krumpir i mrkvu narežite na krupnije komade, dodajte cijelu papriku, na polovicu izrezan luk koji će pustiti sok te jednu tikvicu. Promiješajte ih žlicom po masnoći koju je otpustila janjetina pa s tom masnoćom malo prelijte i meso te ponovo sve pokrijte folijom i vratite u pećnicu.

Nakon pola sata izvadite protvan, skinite foliju, masnoćom prelijte meso i povrće, pa vratite u pećnicu da se sve još zapeče. Procijenite sami koliko jako želite da povrće i janjetina budu pečeni, jače ili manje “reš”. Krumpiri i mrkve bit će sočniji ako ih prije stavljanja na pečenje u protvan prokuhate 15 minuta u slanoj vodi.

Kako se meso peče ispod alu-folije, nije potrebno dodavati tekućine, iako to nije isključeno. Ako imate masniji komad janjeta, s puno loja, koji otpušta puno masnoće, tu mast odlijte kad prvi put izvadite protvan radi dodavanja povrća. Nije potrebno da povrće ni janjetina plivaju u masnoći. Ako imate suprotan slučaj, krumpir i povrće prelijte s malo maslinova ulja ili ga pospite s listićima maslaca.

Ako je janjetina već dovoljno pečena, a povrće biste htjeli još malo zapeći, izvadite janjetinu na podložak, a u pećnicu vratite samo povrće.


Komentari