Najvažniji obrok u danu: Prisjetite se pravog “starinskog” doručka

Screenshot / Youtube

Zašto kažemo da je doručak najvažniji obrok u danu? Naime, nakon sna, odnosno cijelonoćnog odmora, tijelu nam je potrebna energija da bi smo ga pokrenuli i spremili za obaveze koje imamo u danu. Organizmu je odmah ujutro potrebno 30 posto ukupne energije kako da bi mogli obavljati sve aktivnosti, bilo fizičke ili mentalne.

Istraživanja su pokzala kako osobe koje doručkuju rjeđe su depresivni i izloženi emocionalnom stresu, puno lakše kontroliraju svoju tjelesnu masu te se općenito bolje suočavaju i nose sa životnim izazovima. Nutricionisti savjetuju zdrav i zasitan doručak te da odbacimo izgovore poput manjka vremena.

Danas su najpopularniji doručci zobene kaše, pahuljice, jogurti, sirni namazi, paštete i voćne salate. Naši su “stari” imali nešto obilnije, a opet zdrave doručke. Neki i dan danas blaguju jaja s lukom te uz to preferiraju pečenu slaninu, kobasice te pohani kruh ili kako ga danas zovu, francuski tost. Ove kalorijske bombe su obroci na kojima su odrasli mnogi, a naravno, ne smijemo zaboraviti i dobri, stari pekmez. Ove su kombinacije i specijaliteti ravno iz bakine kuhinje čiji nam zamamni mirisi vraćaju u djetinjstvo.

POTREBNO:

2-3 glavice crvenog luka
malo soli
5-6 jaja
žlica masti

POSTUPAK:

Luk sitno nasjeckajte, i popržite na masti te dodajte malo vode i promiješajte. Soli dodajte tek pred kraj, a naposljetku dodajte jaja. Izmiješajte, propržite i spremno je za degustaciju.


Komentari