Možete li vjerovati da je ostavio direktorski posao i okrenuo se PROIZVODNJI I PRODAJI PRŠUTA (FOTO)

“Bura i sol” idealna su kombinacija za originalni domaći suhomesnati proizvod – pršut.

Nekada davno grčevite ruke svojom su mukom i trudom kroz cijelu godinu pripremale, pravile uvjete i održavale vatru kako bi se osušio “baš onako kako treba”. Moderan, užurban način života polako je učinio da višestoljetne tradicije i običaji polako izumiru i zamijenjuje ih hladna “ruka stroja”.

No, Domagoj Marin živi je dokaz kako modernizacija i tradicija itekako mogu ići ruku pod ruku. Povukao je odvažan potez i u Zagrebu otvorio pravi mali raj za gurmane i ljubitelje autohtonih tradicionalnih proizvoda. “Bura i sol” smještena je nadomak trešnjevačke tržnice, u Krapinskoj 27 i ostavila nas je bez daha. Sve o svojoj originalnoj ideji i proizvodima ispričao nam je srdačan i gostoprimljiv vlasnik.

Pri samom ulasku u pršutarnicu dočekao nas je nasmijan i dobro raspoložen s vinom i platom svojih proizvoda i odmah me “natjerao” (doduše nije me dugo trebalo nagovarati) da probam. Njegov domaćinski pristup te ljubav i strast prema onome što radi osjeti se u svakom kutku šarmante trgovine.

O svome putu do “Bure i soli”

Obitelji Marin, koja danas u Drnišu ima svoj OPG, godinama je vezana uz proizvodnju pršuta. No, Domagoj je zaplivao nekim drugim vodama i kako kaže “na kraju se vratio tradiciji”. Nakon dugogodišnjeg posla u marketinškim vodama što u domaćim, što u stranim tvrtkama odlučio je krenuti utabanim stopama svojih predaka. Bio je direktor prodaje i marketinga,radio je u prehrambenoj industriji pa je čak dvije godine proveo u mlijekarskom pogonu u Albaniji. Nakon rada u brojnim domaćim i stranim tvrtkama, dao je otkaz i pokrenuo svoju priču. Već šest mjeseci ponosan je vlasnik ove trgovine koja uz drniški pršut nudi lepezu proizvoda sve redom iz naše regije. Njegov cilj je promocija onih malih, kvalitetnih i provjerenih proizvođača.

“Moja obitelj ovim se poslom bavi preko 40 godina, a zadnjh 15 godina smo napravili mali pogon koji će i ostati mali jer nam je cilj raditi na male količine i ići najviše na kvalitetu koja nam je primarna. Želja nam je diferencirati se od ostalih pršuta na tržištu i ponuditi vlastite proizvode uz one iz našeg kraja koji su originalni, kvalitetni i autentični i s prihvatljivom cijenom.”

Originalni drniški pršut, iz očeva OPG-a radi se na tradicionalan način, onako kako se radilo prije stotinu godina. Jedina dva stroja koja imamo su hladnjača i stroj za izmjenjivanje zraka u zrionici. Sve ostalo radi se ručno.. Mnogi ne znaju da pršut prije nego dođe u zrionicu mora 18 puta proći kroz ruke: od soljenja, presoljavanja, sušenja, spuštanja do čišćenja i ostalog, sve se radi ručno”, otkriva nam Domagoj tajne obiteljskog zanata. Pršuti se suše i do godine dana, ovisno o težini.

11938071_10204309517969333_710264305_n

Ponuda proizvoda

Osim pršuta, koji je glavna zvijezda ove priče, u ponudi su i kvalitetni sirevi. Pa smo tako degustirali: sir iz mišine (napravljen po autentičnoj recepturi i nema ga kupiti gotovo nigdje) dobavlja ga od mljekare MILS jer u Lećevici ima pogon, tvrdi koziji sir, lećevački sir, kavlji, miješani (ovčiji i kravlji)…

Uz pršut i sir kupiti možete i  pancetu, buđolu i šokol (njegova baza je vratina, a oblaže se soli i češnjakom te paca dva dana u vinu što mu daje poseban okus)

Uz ovakve delicije jednostavno morate sljubiti i dobru kapljicu

Naš sugovornik kaže kako uz takvu hranu prevladavaju crna vina, u ponudi ima i bijelih ali preko 70 posto ponude ipak zauzimaju ona crna. Priča s vinima također se bazira prema južnom kraju i manjim proizvođačima. Uz velike vinare cilj im je pomoći manjim proizvođačima da se etabliraju na tržištu. Tako možete kupiti butelju “Sladić” iz vinarije u Skradinu, ali i butelju skupljeg vina poput Korlata. A kvalitetan pršut i vino prepoznali su i wine barovi u našoj metropoli s kojima je ostvario suradnju.

11950968_10204309517609324_1240412292_n

Za sve vas koji volite neko “žešće piće” tu su šarolike rakije i likeri od maraske, drijenka, vriska i drugih biljaka kršovitog podneblja. A cijene su doista prihvatljive.

Posebno mjesto zauzima i smeđa dimljena sol, koja je “Bura i sol” brend i koja se radi u pršutani u Drnišu.

“To je vrhunska sol za visku kuhinju, a proizvodimo je prema našoj ideji: između drva koje se loži i pršuta koji se suši postavimo sita sa soli. S donje strane na sol ide dim, pa ona dobiva aromu tog drveta, a odozgora se na nju cijedi pršut i u suradnji s kolegama kuharima odredili smo granulaciju i jako se dobro prodaje čak kao suvenir”, kaže Domagoj Marin. Uz tu sol u ponudi je i solni cvijet, posebna vrsta soli koja se dobiva kada se pokupe kristali soli koji se skupljaju na površini vode, sol koja ima više magnezija od obične.

Vlasnik “Bure i soli” apsolutni je kreativac

Uz promicanje autohtonih proizvoda on u suradnji s prijateljima i kuharima pomiče granice originalnih kombinacija i okusa. Tako je nastao sirni namaz s pršutom, mascarponeom, hrenom, lukom i češnjakom koji smo imali priliku probati i da, svidio nam se!

11923021_10204309517769328_1929583943_n

“Čokolada s pršutom apsolutna je atrakcija i možda najprodavaniji proizvod nakon pršuta”

“To je tamna slatko-slana čokolada koja ide izvrsno s crnim vinom. Znamo ih dnevno prodati preko deset komada, a preko ljeta se otapa i nije sezona, ali sad će krenuti. Čokoladu radimo u suradnji s “Nadalinom” iz Splita”, kaže Domagoj.

11949564_10204309517209314_1759781715_n

Uz sve delikatese i mnoštvo okusa tu su se našli i med s vrha Velebita, medni ocat, slatki kolačići, ali i pleteni nakit i kapice u obliku suvenira, koje izrađuje njegova majka.

Dok je trajao naš intervju u više navrata ulazili su kupci i raspitivali se za ovaj ili onaj proizvod, jedan gospodin kupio je čak cijeli pršut za svadbu. Svi su degustirali i izabrali nešto za sebe, a atmosfera je bila “kao kod kuće”, opuštena, topla i prijateljska. Kupci se nostalgično prisjećaju djetinjstva i mahom hvale pršut, sir i ostale proizvode.

Znamo da sve zanimaju i cijene, pa ćete tako za kilogram pršuta izdvojiti nešto manje od 120 kuna, za pancetu niti 90 kuna, a za namaz od sira 13 kuna.

I ambijent priča svoju tradicionalnu priču

Kako i priliči pršutani, zelena vrata na kojima vise sočne delikatese dio su s konobe obitelji Marin, isto se odnosi na obnovljenu “izložbenu kredencu”, a bočna daska pulta također je dio  “inventara” iz sušionice u Drnišu.

Fotografija u pozadini dio je “Muzeja drniške Krajine”, taj kameni stol na kojem se nekoć izlagao pršut i dan danas postoji u tom kraju.

11911379_10204309824016984_512000535_n

Sve što vam možemo reći je otiđite, pogledajte i probajte. Takvu ljubav, entuzijazam i kreativnost dugo nismo vidjeli ni doživjeli. A pršut i ostale delikatese jednostavno su baš onakvi kakvi trebaju biti, bez aditiva, prirodni i sočni, a ujedno napravljeni s ljubavlju. Ako tražite vrhunsku tradicionalnu hranu i vino, prigodnu poklon košaru ili suvenir – pronašli ste pravo mjesto!


Komentari