MISTERIOZNO JUŽNO VOĆE ZBUNILO ZAGREPČANE: ‘Nedavno vidjela u dućanu, preko 50 kuna kilogram!’ Donosimo i recept!

FOTO: Facebook/Screenshot

Jedna od najaktivnijih Facebook grupa našeg grada, ‘STAROZAGREBAČKI RECEPTI’, jučer je bila mjesto žustre rasprave. Članica grupe koja se nalazila u Dalmaciji na poklon je dobila uistinu zanimljivo voće, a za pomoć se obratila ostalim članovima. Naime, nije znala koje je to voće. U mnoštvu komentara bile su ponuđene dvije opcije pa tako dok su neki odmah prepoznali da se radi o kumkvatu, japanskoj voćki koja podsjeća na mandarinu ili naranču, drugi su bili uvjereni kako se radi o žižuli-  kineskoj datulji.

 

Korisnici ne samo da su otkrili o kojem se misterioznom voću radi već su i ponudili izvrsne ideje za recepte, a otkrili su i kako je ovo izrazito skupo voće. Jedna od komentatorica je istaknula kako kilogram košta više od 50 kuna!

Kumkvat je izrazito bogat vitaminom C pa je tako izrazito lako u malo nepažnje u tijelo unijeti preveliku dozu, a ono što je uistinu neuobičajeno je i da se jede zajedno s korom. Naravno, samo ukoliko znate da nije uzgajano uz pomoć štetnih kemikalija.

FOTO: Facebook/Screenshot

MARMELADA OD KUMKVATA:

  • Korak 1

    Stavite kriške limuna u veliki lonac, pokrijte hladnom vodom i dovedite do vrijenja. Smanjite toplinu i kuhajte dok limuni ne budu prozirni, oko 5 minuta. Ocijedite i bacite vodu. Limune vratiti natrag u lonac, dodati narezane plodove kumquata. Sjemenke limuna i kumquata zamotati u komad gaze i zavezati pa tako dodati u lonac. Sjemenke su potrebne za stvaranje pektina*.

  •  Korak 2

    Zakuhati i dovesti do vrijenja, skloniti s vatre pa poklopiti i ostaviti neka stoji 24 sata.

  •  Korak 3

    Slijedećeg dana stavite malu pločicu ili tanjurić u zamrzivač. Ako imate termometar za slatkiše, možete ga učvrstiti na stranu posude. Dodajte šećer i sol u lonac i kuhajte marmeladu 30 do 45 minuta na srednje jakoj vatri. Uklonite vrećicu sa sjemenkama i kad se malo ohladi, iscijedite ju rukama direktno u lonac kako bi pektin kapao u marmeladu. Nastavite kuhati dok marmelada ne dostigne točku želiranja, to je na oko 104ºC, ako koristite termometar. Kako biste provjerili, ohladite malu količinu marmelade pa ju stavite na ploču koja je bila ohlađena u zamrzivaču i kratko ju vratite u zamrzivač. Provjerite za nekoliko minuta, marmelada bi se trebala želirati ako prstom pređete preko nje, trebali bi se stvarati nabori. Ako ne, nastavite kuhati. Uklonite sa štednjaka i umiješajte liker ili rum (ako koristite), i stavite mješavinu u čiste i iskuhane staklenke.

 


Komentari