MEKANE BUHTLE: Punjene najdražim pekmezom, pa tko ih ne bi volio! Uz čašu mlijeka ili čaja, super su večera

Foto: Anastazija Makjanić

Mekane, prozračne, a ipak sočne, pune okusa i mirisa – buhtle su ona savršena slastica koja nas u tren oka vraća u djetinjstvo! Kad smo odrasli, nekako smo te savršene domaće buhtle ostavili u prošlosti i ako ne posjetimo baku i mamu, teško da ćemo igdje uživati u njohovom okusu.

Možda razlog leži U uvriježenom mišljenju kako je buhtle teško napraviti, no mi vam donosimo savršen recept za buhtle baš poput bakinih, ali bez dizanja i čekanja, što će vam uvelike uštedjeti vrijeme! Idealno za zaposlene koji će i nakon napornog posla imati ovoliko vremena za iznenaditi svoje ukućane! Stvarajte nove uspomene koje će pamtiti vaša djeca!

Sastojci:
7g šećera
50ml mlake vode
3g suhog kvasca (ili malo manje od standardnog paketića 7g)
2dl hladnog mlijeka
50 ml ulja
75g maslaca
čašica (180g) jogurta ili kiselog vrhnja
žlica ruma (ppcija, ili žlica mlijeka)
žlica aroma vanilije (ili vanilin šećer)
700g glatkog brašna
50g šećera
prašak za pecivo (12g)
ribana korica pola limuna
5g soli

Nadjev po želji
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U jednu posudu dodati šećer, suhi kvasac, mlaku vodu i dobro promiješati. U drugu posudu dodati glatko brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, ribanu koricu limuna i dobro promiješati. Čim ste promiješali suhe sastojke, dodati hladno mlijeko u posudu s kvascem, zatim kiselo vrhnje ili jogurt, po želji žličicu ruma( možete dodati mlijeko), aromu vanilije i promiješati.

U lončiću otopiti maslac u ulju i odmah vruće sipati u mokre sastojke i ponovo promiješati, a potom dodati mokre sastojke u polovicu suhih i dobro promiješati ( tući tijesto). Dodajte preostalo brašno i umiješajte. Primijetit ćete da je dobiveno tijesto za brze buhtle mekano ali neljepljivo za prste, stoga nemojte dodavati samoinicijativno još brašna jer će u konačnici ispasti pretvrde.

Odmah odvojiti mali dio i stanjiti među rukama i stavljati nadjev po želji (može i bez nadjeva). Ako baš želite savršene buhtle, podijelite ih na točno 15 dijelova. Posložite ih na lim (30×20) prethodno premazan maslacem i pobrašnjen. Višak brašna otresite.

Ne treba čekati da se dižu i ne treba ih premazati te stavljati u hladnu pećnicu kao standardne i klasične domaće buhtle. Ove brze buhtle je dovoljno ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi samo onoliko vremena koliko treba pećnici da se zagrije Brze buhtle se peku pola sata na 200 C. Nakon pečenja, posipati ih sa šećerom u prahu i poslužite!


Komentari