LAKO IH JE NAPRAVITI! Hungry Mile ima dobitni recept za germ knedle

‘Prije nekoliko godina na zagrebačkom Adventu apsolutno oduševljenje su izazvale germ knedle utopljene u umak od vanilije i posute makom.  Svi koji ih do tada nisu kušali na nekom od skijališta u Austriji, tada su ih napokon mogli isprobati i kod nas. Germ knedle možete pripremiti i u toplini doma, pa uz najdraže božićne filmove ili pjesme uživati u ovim prefinim oblačcima sreće’, kaže Mile Butorac, i nesebično dijeli recept za mnogima omiljenu zimsku slasticu.

Sastojci:

1 vrećica Dolcela suhog kvasca + žličica brašna i šećera
300 ml toplog mlijeka
500 g glatkog brašna
60 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
1 jaje
prstohvat soli
60 g maslaca sobne temperature
naribana korica 1 limuna ili 1 Dolcela limun šećer

Nadjev:
pekmez ili džem od šljiva
cimet po želji

Umak od vanilije:
350 ml mlijeka
2 žumanjka
80 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1,5 žličica Dolcela Gussnela

Priprema:

1. U zdjelicu dodajte kvasac i po žličicu brašna i šećera pa polijte s malo toplog mlijeka, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
2. U većoj zdjeli prosijte brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite rupu u koju dodajte aktivirani kvasac, šećere, jaje, maslac, limun koricu ili šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
3. U međuvremenu pripremite umak od vanilije: na laganoj vatri zagrijte mlijeko s Bourbon vanilija šećerom. U zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte im Gussnel i malo hladnog mlijeka te sve dobro promiješajte. Dodajte u vruće mlijeko i neprestano miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.


Komentari