Lagan i osvježavajući doručak koji će vam dati energiju!

Instagram/Zdrava_srecna_beba

Lagan i osvježavajući doručak koji vam daje energiju najbolje opisuje kremastu palentu, obrok koji poštuje sva načela makrobiotike, a priprema mu ne može biti jednostavnija.

Na makrobiotiku se često odlučuju osobe kojima su dijagnosticirane bolesti za koje konvencionalna medicina nema adekvatne terapije, poput, primjerice, karcinoma. Ovaj način prehrane obuhvaća cjelovite žitarice, povrće, soju, a ograničava mliječne proizvode, procesiranu hranu i meso. Takva je prehrana siromašana zasićenim mastima i kolesterolom, a bogata prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Zbog toga može smanjiti opasnost pojave bolesti srca i karcinoma.

Cjelovite žitarice, uključujući smeđu rižu, ječam, zob, raž, kukuruz i puno zrno pšenice smatraju se namirnicama koje imaju iznimno uravnotežen odnos yina i yanga, te trebaju činiti 50-60% dnevnog unosa hrane.

Samo četiri sastojka dovoljna su za cjeloviti obrok koji nam je najpotrebniji ujutro nakon spavanja i odmaranja organizma.

Za pripremu vam je potrebno:

100 grama palente

150-200 ml jogurta

50 grama suncokretovih sjemenki

Malo sezamovog ulja

Priprema:

  1. Palentu i 7dl hladne vode stavite u lonac, poklopite i pustite da zakipi.
  2. Smanjite potom vatru i otklopite lonac i pustite da se palenta kuha još 10-ak minuta.
  3. Malo zagrijte sezamovo ulje na tavici i popržite suncokretove sjemenke. Palentu prelijte jogurtom i posipajte sjemenkama. Možete sve promiješati.
  4. Možete jesti i toplo i hladno. Jelo može stajati u hladnjaku jedan dan.


Komentari