Kugla sladoleda od deset kuna: Je li to jedna od najvećih prevara svih vremena?

Foto: Pixabay

Slastičari imaju opravdanje ali…

Malo je onih koji tijekom ljeta mogu odoljeti neodoljivom okusu, najpoznatijeg hladnog deserta – sladoleda. No, složit će se mnogi sladoled je postao precijenjen jer sve su rjeđe slastičarnice u kojima ga možete pronaći za manje od deset kuna po kuglici. Osobito ako se zasladiti odlučite na nekoj od jadranskih destinacija poput primjerice Dubrovnika ili pak u Zagrebu.

Slastičari cijene opravdavaju kvalitetom, no stručnjaci kažu da cijena kuglice sladoleda ne bi trebala biti veća od pet kuna, a da je to tako potvrđuju primjeri iz Slavonije gdje se kuglu sladoleda polizati može i za četiri kune.

No, s druge strane slastičari se opravdavaju cijenama namirnica. Primjerice, zbog lošeg uroda vanilije na Madagaskaru, koji se smatra vodećim svjetskim proizvođačem, cijena ovoga začina narasla je za 150 posto, javlja The Guardian.

Danas se tako za kilogram vanilije plaća i do 600 eura, dok je ranijih godina kilogram ovoga začina stajao 300 eura. Ujedno, slastičari tvrde kako su porasle i cijene badema, lješnjaka te ostalih orašastih proizvoda, ali i čokolade.

Opravdava li to doista cijene od devet pa i deset kuna po kuglici, kao što je to slučaj u Rijeci, Osijeku ili Dubrovniku procijenite sami. No, usporedbe radi 2009. godine u cijeloj Hrvatskoj u prosjeku se za ovaj slatki liz izdvajalo šest kuna.


Komentari