KRALJICE LJETA: Savršeno punjene rajčice – užitak za nepce

U srcu sezone prava je šteta ne iskoristiti bogatstvo rajčica koje mogu biti sjajan prilog, ali i glavno jelo. K svemu, sjajno izgledaju na tanjuru!

Rajčica je namirnica koja je iznimno bogata antioksidansima, ali i vitaminima C, E i beta karotenom. Posebno pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava, a prema alternativnoj medicini djeluje preventivno i kod pojave raka. Razlog više da se nađe na ljetnom jelovniku – moramo se složiti!

Za ovo jelo potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena.

4 – 5 većih rajčica

10 žlica riže dugog zrna

šaka maslina

2 žlice parmezana

2 žlice naribanog tvrdog sira po izboru

2 češnja češnjaka

bosiljak, sol, origano, papar

Priprema – 15 minuta do spremanja u pećnicu

Rajčice operite i izdubite, pazeći da pritom ne oštetite vanjsku opnu. Kapice sačuvajte, kao i izdubljene ostatke. Rajčice iznutra posolite i zalijte lagano maslinovim uljem.Izdubljeni sadržaj usitnite te ga pomiješajte s rižom, nasjeckanim maslinama, češnjakom, sirom i začinima. Pustite da se sastojci prožmu pet minuta pa smjesom napunite rajčice i poklopite ih kapicama. Parmezan možete posipati po vrhu kada su rajčice pečene ili ga kao i tvrdi naribani sir umiješati u smjesu.

Rajčice pecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 190 stupnjeva oko 25 minuta. Dodatna dobra vijest: ovako pripremljene rajčice jednako su ukusne i tople i hladne! U slast!


Komentari