Kralj šume: Jedan od tisuću načina pripreme vrganja

The Hungry Australian

Jedna od najpopularnijih gljiva na našem podneblju, vrganj, može se pronaći i u šumama Europe i Sjeverne Amerike.

Vrganji se u šumama uglavnom mogu pronaći u paru. Kad su zreli klobuk im je malo ljepljiv i može biti veličine do 25 centimetara. Ova gljiva je crvenkasto smeđe boje, dok je na krajevima klobuka svjetliji. Stapke su im duge oko 10 centimetara, no i one mogu biti 25 centimetara duljine. Kada berete vrganje, više tražite one manje jer veće primjerke češće napadaju insekti.

Stariji vrganji su lošijeg okusa od mladih, a prepoznat ćete ih ako kucnete prstima po klobuku. Ako čujete zvonak zvuk radi se o mladim primjercima, dok stariji neće raditi zvuk ili će on biti tup.

Kada kupujete vrganje pazite da nisu već istrunuti jer to može biti opasno za vaše zdravlje.

Prije samog pripremanja nužno je da ih dobro očistite. Ako imaju potamnjenih dijelova, odrežite ih. Ne perite ih već ih očistite vlažnom krpom. Ako mislite da ih već morate prati, nemojte to raditi u vrućoj vodi. Nakon što ih očistite nemojte dugo čekati da ih iskoristite za pripremu hrane. Vrganji se mogu kuhati, peĆi, pržiti, a za potrebe nekih jela i umaka mogu se koristiti čak i sušeni vrganji.

Potrebni sastojci:

  • 500 grama tjestenine – širokih rezanaca
  • 300 grama svježih vrganja
  • 40 grama maslaca
  • jedna žličica mljevene ljute paprike
  • jedna žličica sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi “al dente” (oko 7 minuta), isperite, ohladite pod mlazom vode i ocijedite
  2. U međuvremenu u tavu na vatri stavite maslac da se otopi. Na to ulijte 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte narezane vrganje.
  3. Pomiješajte i pirjajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute.
  4. Tjesteninu premjestite u tavu s vrganjima. Na to stavite malo maslinovog ulja, začinite ljutom paprikom, sjeckanim peršinom, solju i paprom. Izmiješajte.

Vaše jelo je gotovo i možete ga poslužiti.


Komentari