KOMIŠKA POGAČA: Dobar stari klasik siromašnih mornara koji je postao prava delicija

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Poznata, ako ne i najpoznatija pogača u Hrvatskoj odiše jednostavnošću, ali i bogatim okusom. Viški su ribari, ali i ostatak Višana, odnosno Komižana, imali malo sastojaka od kojih su napravili vrhunsko jelo. Srdela je bila hrana iz mora od koje su preživljavali, rajčice su rasle u vrtu, a brašno je namirnica koje je u velikom dijelu zemlje bilo po jeftinoj cijeni, pa se s njim uvijek nešto kombiniralo.

Sastojci:
1 kg oštrog brašna
4 dl mlake vode
2 vrećice suhog kvasca
sol
maslinovo ulje

Nadjev:
500 g rajčice, neka budu jako zrele
2 luka
dvije žličice origana
papar
10-ak slanih inćuna/srdela
po želji koja maslina ili kapara
svježi peršin

Priprema:
Umijesite tijesto kao za kruh te ga ostavite da se digne na toplom. Ugrubo natrgajte srdele ili inćune, a luk narežite i prodinstajte na maslinovu ulju. Dodajte rajčicu i začine te kuhajte desetak minuta da se zgusne.

U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela. Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji ste prethodno nauljili te po njemu rasporedite umak od rajčice. Razbacajte po tome komadiće slane ribe i masline ili kapare te sve dobro pouljite i začinite.

Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom probodite tijesto na nekoliko mjesta i pustite da odstoji 15 minuta. Potom pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Kad je gotova, premažite je uljem i kratko ostavite pokrivenu.


Komentari