Keto limun kocke gotove za 40 minuta!

Ilustracija: PIxabay

Zdrave kocke od limuna ne sadrže gluten, mlijeko, a dobre su za one na proteinskoj prehrani. Kora se sastoji od mješavine bademovog i kokosovog brašna, a lagana krema na bazi limuna ima samo četiri sastojka – limun, med, jaja i kokosovo brašno.

Ove zdrave kocke od limuna napravljene su od super jednostavnih sastojaka i prirodno su zaslađene medom i kokosovim šećerom, ali ti možeš upotrijebiti sladilo koje želiš, poput, primjerice, javorovog sirupa ili ksilitola. Korica od “brašna” izrađena je od bademovog i kokosovog brašna, a recept donosi Miss7zdrava.

“Punjenje je napravljeno sa samo četiri sastojka. Samo umuti limunovu koricu, svježi limunov sok (da, mora biti svjež!), jaja, žumanjak, med i kokosovo brašno u zdjeli dok ne krema ne postane glatka. Zatim ih peci. Nekoliko sati nakon što se ohlade imat ćeš poslasticu za sve ljubitelje limuna”, kaže Monika autorica recepta i vlasnica bloga ambitious kitchen.

Sastojci:

Za koru:

1/4 šalice rastopljenog i ohlađenog kokosovog ulja

¼ šalice kokosovog šećera (ili 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa)

1 jaje, na sobnoj temperaturi

¼ žličice ekstrakta badema

1 šalica bademovog brašna (ne mljevenih badema)

3 žlice kokosovog brašna

1/4 žličice soli

Za kremu:

Korica jednog limuna (iz eko uzgoja)

½ šalice svježe iscijeđenog limunovog soka (otprilike 2 do 4 limuna)

½ šalice meda

4 velika jaja

1 žumanjak

1 žlica kokosovog brašna ili aru praha

Za garniranje:

Šećer u prahu (prosijan)

Limunska kora

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.

Obloži posudu za pečenje veličine 20×20 cm s papirom za pečenje (nemoj koristiti staklenu posudu jer bi ti kora mogla izgorjeti).

Prvo napravi koru: U zdjelu srednju veličine dodaj kokosovo ulje, kokosov šećer, jaje i ekstrakt badema. Sve zajedno miješaj dok ne postane glatko. Dodaj u bademovo brašno, kokosovo brašno i sol. Ponovno miješaj dok se ne formira tijesto. Rukama ravnomjerno utisni tijesto u pripremljenu posudu. Peci 10 minuta, zatim izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi dvije minute prije nego što staviš kremu.

Dok se kora peče, možeš napraviti kremu: U srednje velikoj zdjeli umuti limunovu koricu, limunov sok, med, jaja, žumanjak i kokosovo brašno. Prelij preko kore. Peci 18-25 minuta ili dok krema ne očvrsne. Kolač pusti da se hladi najmanje četiri sata kako bi se učvrstio. Kad se dobro ohladi nožem izreži na 12 kocki. Ukrasiti šećerom u prahu i limunovom koricom.

Nutritivne vrijednosti po jednom komadu su sljedeće: 189 kcal 11, 5 g masti 4, 9 g zasićene masti 18, 9 g ugljikohidrata 1, 5 g vlakna 15, 2 g šećera 4, 9 g proteina

 


Komentari