JUHA OD ČEŠNJAKA: Eliksir zdravlja u jednom tanjuru – jela na žlicu nakon ovog postat će vam još draža

Foto: Pixabay

Juha koja će vas sigurno oduševiti – od češnjaka, prepuna okusa i mirisa. Napravite je za ručak, toliko je zasitna da vam neće trebati glavno jelo.

Sastojci:
5 glavica češnjaka
2 žličice maslaca
2 žličice maslinova ulja
2 veća, usitnjena crvena luka
1 žličica nasjeckane svježe majčine dušice
6 šalica (od 250 ml) pileće bistre juhe
1 svežanj svježeg začinskog bilja – peršin, majčina dušica, lovorov list (mogu i sušeni začini)
3 šalice starog kruha narezanog u kockice
1 šalica masnijeg kiselog vrhnja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odrežite vrhove (1/3) glavice bijelog luka. Tako pripremljen bijeli luk zalijte maslinovim uljem i umotajte u aluminijsku foliju. Pecite u pećnici 90 minuta pa ohladite.

Za to vrijeme zagrijte dvije žličice maslinova ulja i maslac u loncu na srednjoj temperaturi. Prodinstajte crveni luk desetak minuta. Istisnite pečeni ohlađeni bijeli luk iz omota i ubacite ga u dinstani crveni luk.

Izmiješajte, dodajte usitnjenu majčinu dušicu, pileću juhu i ubacite svežanj svježeg začinskog bilja (ili sušeno). Smanjite temperaturu, dodajte komadiće kruha i ostavite sve da se krčka pet minuta dok kruh ne omekša.

Izvadite svežanj začinskog bilja pa dobivenu juhu izmiksajte u blenderu (ili ručnim mikserom) dok ne dobijete polukremastu smjesu. Vratite u lonac, dodajte kiselo vrhnje i posolite po potrebi. Vaša ljekovita juha je spremna!


Komentari