Jeste li znali zašto se na novogodisnjem meniju ne bi smjela naći ova jela

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pažljivo birajte jela.

Facebook grupu “Starozagrebački recepti” čine pravi gurmani i poznavatelji zagrebačkih jela i tradicije. A kakvi bi to gurmani bili da nisu upućeni u novogodišnje jelovnike i običaje. Tako je Tatjana s članovima grupe podijelila nekoliko kulinarskih zanimljivosti.

Naime, crveno je za Novu godinu imperativ pa tako i novogodišnji jelovnik Novu godinu treba dočekati u crvenoj boji koja donosi sreću i veselje, i uz što veći prasak da se Stara godina što brže potjera.

 Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čaša šampanjca je obavezna, u dobrom društvu i uz fina i birana jela i pića. Takav običaj nalaže novija tradicija slavljenja Nove godine. Starija tradicija je bila da se Božić nekada smatrao Novom godinom, pa su se tako slavili božićni običaji. Zato se ponegdje još uvijek Nova godina naziva Malim Božićem.

Naši običaji novogodišnjih jela kažu da se mora jesti odojak ili svinjetina, jer ona naprijed, na hrpu rije sreću.  Perad se ne jede na Novu godinu jer “kokoš otraga čeprka”, zec se također ne jede, jer on naprijed bježi i sreću odnosi, a također niti ribu, jer će s njom otplivati blagostanje.

oblizeki.com
oblizeki.com

Zato treba pripremiti našu tradicionalnu sarmu, hladnog pečenog odojka, pečene kobase, kulen, pršut, sve dobro zaliti domaćim vinom i zasladiti se kakvom finom čokoladnom tortom.

Uz ovako posložen stol možete mirni ući u Novu 2017. godinu- siti i sigurni da “sreća neće pobjeći”. 🙂

Komentari