Jeste li čuli za ‘lažnog zeca’? Otkrili smo odlične romske delicije koje će sigurno obogatiti vaš jelovnik!

Foto: Wikimedia Commons/Ilustracija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, donosimo vam i neke ukusne romske recepte koje smo pronašli u knjizi “So halje amare phure”, odnosno “Što su jeli naši stari”, a za koje vjerojatno nikada niste ni čuli.

Kao što je svima poznato, Romi su nomadski narod, pa su se stoga morali prilagođavati i zemlji u kojoj su se nastanili. To se itekako odražilo i na romsku kuhinju, kao i na njihov način prehrane.

U nastavku vam donosimo tri sjajna recepta koja morate probati!

Lažni zec

Sastojci: 50 dkg mljevenog miješanog mesa, 2 žemlje namočene u mlijeko, 2 jaja, komadić pržene slanine, fileti, sitno isjeckan luk, peršin, sol, papar, paprika, 2 tvrdo kuhana jaja, slanina narezana na rezance, 2 dcl kiselog vrhnja

Način pripreme: Meso dobro izmiješajte s istisnutim žemljama, sitno nasjeckanim lukom, komadićima pržene slanine, filetima, peršinom i dva jaja. Po ukusu dodajte soli, papra i paprike. Kada dobijete glatku smjesu u sredinu stavite dva tvrdo kuhana jaja, pa je oblikujte. U masu dodajte komadiće slanine i pecite u pećnici 30 do 40 minuta. Kod pečenja zalijevajte mašću od ispržene slanine. Kad je meso već gotovo zalijte ga kiselim vrhnjem i pecite još pet minuta.

Pržene mlade koprive

Sastojci: 1-2 kg mladih kopriva, 1.5 glavica crvenog luka, 2 češnja češnjaka, malo ulja i soli, 2 dl kiselog vrhnja

Način pripreme: Mlade koprive odvojite od korijena i žilica i dobro operite. Stavite u kipuću vodu i kuhajte 10 do 15 minuta da omekšaju, a zatim izvadite iz vode da malo ohlade. Za to vrijeme nasjeckajte luk i češnjak i pirjajte ih na ulju dok ne poprime boju starog zlata. Tada dodajte usitnjene koprive, začinite solju i pržite 15 minuta. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje. Gotovo jelo od kopriva možete poslužiti kao dodatak mesu ili umjesto špinata s krumpirom i jajima.

Đurđevdanska juha

Sastojci: 45 dkg poriluka, 35 dkg krumpira, 1 dcl slatkog vrhnja, 2 dcl kiselog vrhnja, sol, papar, ljuta paprika

Način pripreme: Krumpir ogulite, narežite na kriške i stavite kuhati. Potom u vodu dodajte narezani poriluk. Kuhajte minutu, dvije. Zatim poriluk dobro usitnite, ponovno vratite u lonac i nastavite kuhati. Dodajte ljutu papriku, papar i sol, zatim dodajte slatko vrhnje. Gotovo jelo ukrasite kiselim vrhnjem i komadićima kuhanog poriluka.


Komentari