JEDINSTVEN U HRVATSKOJ: Ovakvu kombinaciju još niste vidjeli (FOTO)

Troje kreativnih umova povezali su (naizgled) različite, ostvarili svoj san i oduševili Zagrepčane i Zagrepčanke!

Kraj Zapadnog kolodvora ljetos je niknulo novo mjesto u kojem će svatko naći nešto za sebe i gdje vrijeme staje uz zvukove vinila u prostoru otvorenom za sve!

Ovdje možete popiti kavu ili pivo, kupiti ploču ili pak otići u večernji izlazak jer Pločnik objedinjuje tri stvari kojima rijetko tko može odoljeti: kafić, klub i dućan ploča! U jednom trenutku možete ugodno sjediti u naslonjaču i pijuckati svoje piće, a u drugom uživati u noćnom izlasku!

Ovaj multimedijalni konceptualni prostor u Međimurskoj ulici 21 od 220 metara u kvadratnih oduševit će vas gradskim štihom i dizajnom koji se uklapaju u okolinu!

plocnik-2

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Vrata Pločnika otvorena su svakim danom od 9 do 2 ujutro. Odlična je i ponuda pića – u ovom kafiću možete birati između više 60 vrsti piva, među kojima se mogu naći i one belgijske, a cijene se kreću od 21 do 35 kuna, dok kavu možete popiti po cijeni od 7 do 9 kuna.[/box]

Ostvaren dječački san

Na ovom se mjestu nekad davno nalazila se trgovina, no sve što je od toga ostalo bili su prozori, tako da su vlasnici doslovno morali graditi od početka kako bi danas stvorili mjesto koje je u kratkom roku građanima postala jedna od omiljenih destinacija.

Ideja Pločnika nastala je već u 2015. godini, a trebao je biti otvoren već ove godine u veljači, no kako to biva s birokracijom u Hrvatskoj, otvorenje se ipak odužilo, stoga je službeno otvoren 15. srpnja.

Vlasnici Tamara Kranjec i Joeri Callens, voditelji tvrtke Alli Consillium, te Vedran Meniga, osnivač Pozitivnog ritma, odvojili su vrijeme za nas i objasnili kako se rodila ideja Pločnika te kako je realizirana. Troje vlasnika našlo je zajednički jezik, budući da rade sličan posao, stoga to daje, kažu, određenu kulturnu interakciju.

Naime, riječ je o dječačkom snu Vedrana Menige da jednog dana ima prostor u kojem će se moći baviti glazbom, družiti u bar klubu, a uz sve to ukomponirati i shop s pločama, a sve je to objedinjeno u kreativnom pogonu zvanom Pločnik, stoga je dječački san postao stvarnost!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Nismo željeli otvoriti još jedan tipičan posao u gradu, već se izdvojiti originalnošću i dobrom ponudom, stoga selekciju glazbe koja svira u Pločniku nećete sigurno čuti nigdje u Zagrebu.”[/box]

Objasnili su nam da su prošle godine, kada su odlučili realizirati dugogodišnju želju i ideju, doslovno naišli na pločice i stvorili Pločnik!

Bili su vođeni istim ciljem – stvoriti novi epicentar u gradu za ljude koji imaju iste interese, a s obzirom na dugogodišnje iskustvo u organiziranju velikih glazbenih festivala, vlasnici u Pločnik žele dovesti i uvesti zarazan festivalski duh!

plocnik-1

Interijer Pločnika

Samo uređenje interijera trajalo je ukupno 4 mjeseca, što je bilo dulje od predviđenog. Vlasnice kreativnih ruku kojima vlasnici zahvaljuju su dizajnirale ovaj ambijent su Ana Šafar i Ana Coce iz arhitektonskog i dizajn studija Poop Studio.

Ono što krasi pločnik svakako je vintage stil kojim isti odiše i koji će vas vratiti u neku davnu prošlost uz zvukove vinila u interijeru koji drži štih 30-ih godina prošlog stoljeća. Budući da se na svakoj etaži nalazi gramofon, glazba s vinila daje još veću draž ovom prostoru.

“Dali smo im smjernice, znale su u kojem smjeru želimo ići, no imale su slobodu, sve je rađeno po njihovim mjerasma i nacrtima i dizajnu, kao, primjerice, vintage stil. Cilj nam je bio na tri kata objediniti različitosti i stvoriti poveziv koncept. Jednom klikom na prekidač iz opuštenog dnevnog boravka stvara se noćni klub, što nije jednostavno, no postaje nakon što je odrađeno”, objasnila nam je Tamara.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Provlačenjem bogate zavjese duž izloga prizemlja te ugradnjom akcentirane rasvjete s mogućnošću prigušivanja postigli smo u istom prostoru i atmosferu ugodnog kvartovskog dnevnog boravka prepunog dnevnog svjetla kao i atmosferu prigušenog klupskog prostora.

Prostor upečatljiv svojim interijerom, ali i uočljiv s ulice kao kvartovski i urbani meeting point koji svojim vezanim sadržajima privlači “sličnomišljenike” iz cijelog grada.

Klupski prostor na podrumskoj etaži riješili smo kao multifunkcionalnu ekstenziju dnevnog caffe prostora prizemlja, s naglaskom na fleksibilnost svih uvedenih elemenata (pregrade, mobilijar, DJ oprema) kako bi se prostor prema potrebi mogao prilagoditi privatnim eventima, pressicama, radionicama i sličnim srodnim sadržajima.

Rješenjem interijera romantiziramo klupsku atmosferu 1930tih starog New Yorka, Ria te Linchovski pomaknutih detalja i ploha.”[/box]

Pločnik ne možete ne primijetiti ako prolazite pokraj Zapadnog kolodvora jer se nalazi gotovo pa na – pločniku – točnije, terasi kafića, što ujedno jedan od razloga koji krasi ime ovog dojmljivog mjesta. Drugi su razlog gramofonske ploče, budući da je jedan od obilježja kafića upravo nezaobilazna tema vinila.

plocnik-4

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Ljudi su već dovoljno napeti u svakodnevnom životu, a upravo je Pločnik mjesto gdje želimo da pronađu svoj opuštajući kutak.[/box]

Tri kata, svaki sa svojim dražima

Vlasnici urađuju i s ostalom ekipom iz Zagreba kako bi se scena uspješno nastavila razvijati. Prostor Pločnika podijeljen je na tri kata.

Podrum Pločnika u večernjim satima postaje odličan noćni prostor za tulume i dobru zabavu, a kroz dan se tamo održavaju prezentacije, tribine, press konferencije, izložbe, a svi su pozvani i na glazbene i DJ radionice! Zamišljen je kao klupski prostor koji se jednostavnom transformacijom može iz dnevnog boravka pretvoriti u noćni klub.

“Ima plesni podij, ozvučenje i podij za DJ-a. Što se tiče transformacije, micanjem namještaja stvara se prostor za 80 ljudi, a opet se u ovom prostoru može sjediti i uživati u dnevnom điru!” kazala je Tamara.

Također, surađuju i s ostalom ekipom iz Zagreba kako bi se scena uspješno nastavila razvijati.

Prizemlje je zamišljeno kao kafić gdje svatko može uživati uz šalicu kave ili čašu dobre pive.

Na 1. katu nalazi se PDV-ov (Prekomjerna Doza Vinyla) dućan s pločama, te raznim pratećim arsenalom vezanog uz vinilnu kulturu i DJ opremu.

Bogat i raznovrsan sadržaj

Meniga je pritom naglasio da u Pločniku uvijek unaprijed planiraju i već sada imaju spremne sadržaje i bogat program za mjesece koji slijede, a već sad tijekom tjedna i vikendom možete uživati u glazbenoj i kulturnoj poslastici koje se događaju na dnevnoj bazi – sve što volite nalazi se na jednom mjestu!

Kazao je kako je s velikim entuzijazmom i zanosom krenuo u ovaj posao, a tajni sastojak je, otkriva, predanost onome što voliš.

Također, Vedran Meniga poziva sve da osjete domaću i opuštajuću atmosferu koja vlada u Pločniku, istraže prostor i cijeli niz događanja koji se ovdje odvija, te tako nađu nešto i za sebe!

Dođite i istražite jer nećete požaliti!

plocnik-3

FOTO: Domagoj Blažević, Saffron Saffron & Doris Fatur


Komentari