JEDAN JE TRIK NAJVAŽNIJI! Pažljivo pročitajte! Kako prepoznati domaće, netretirane jagode?

Prodaja jagoda na Dolcu (foto: Zagreb.info)

Police trgovačkih lanaca, ali i dio štandova na tržnicama prepuni su jagoda, no kako upozoravaju domaći proizvođači riječ je o voću koje je na tržište stiglo uglavnom iz Španjolske i Turske, a na hrvatskom se tržištu znaju pojaviti i američke jagode.

No, ono što je također važno znati jest da voće koje nije tretirano pesticidima nije lako pronaći, a osim toga uvozne sorte na tržištu se pojavljuju znatno ranije nego domaće što djelom ugrožava domaće voćare. Kada je o pesticidima riječ, tada je potrebno napomenuti da i domaće jagode mogu biti tretirane, ali ključna razlika između netretiranih i tretiranih jagoda jest boja i miris. Prave domaće jagode svježe su, i imaju zelenu peteljku.

Nerijetko, cijena domaćih jagoda jest koju kunu skuplja od onih uvoznih. Kada prerežete uvoznu jagodu dobiti ćete presjek koji je bjelkasto- roze boje, a uz to nema puno sjemenki dok je centar potpuno bijeli. Ako je jagoda posve crvena i unutra, i izvana u ruci držite tretirano voće.

Bijela unutrašnjost i izostanak sjemenki ukazuju na to da je voćka uzgajana bez pravog sunca. Domaće jagode protežu se u različitim bojama, od onih tamno crvenih pa sve do svjetlijih, a unutrašnjost im obilije sjemenkama te je rozo-crvena, a peteljke pak svijetlo zelene.

Ujedno, uvozne jagode gotovo da nemaju mirisa, dok domaće jagode mirišu po svježem voću, također domaće jagode okusom su blago kisele, i intenzivne, a ako pak na nepcu osjetite blagu gorčinu radi se o plodovima koji dugo stoje. Važno je, osim toga obratiti pozornost i na misir peteljke, one na domaćoj jagodi mirišu po zemlji.

I na koncu, potrebno je pripaziti na oblik. Domaće su jagode neobičnih oblika, sitnije i kvrgave, za razliku od uvoznih, i tretiranih koje izgledaju savršeno.


Komentari