JAJA: namirnica koja poboljšava život i zdravlje!

Pixabay

Svi znamo da su jaja dobra, ali ona također poboljšavaju zdravlje i hrane naš organizam te štite od raznih bolesti. Sedam grama proteina i 85 kalorija nisu jedina prednost koju dobivamo od kokošijih jaja. Jaja su bogata antioksidansima, sadrže zdrave masnoće i amino kiseline. Evo još nekih blagodati jaja!

Jaja su hrana za mozak

Istraživanje je otkrilo da muškarci koji su jeli jedno jaje dnevno imaju bolje rezultate u kognitivnim testovima. Na Harvardu su zaključili kako su jaja hrana za mozak koja ga štite od starenja, piše Večernji list. 

Jaja poboljšavaju vid

Prema istraživanjima, jaja sadrže lutein, karatenoid neophodan za zdravlje kože i očiju. Lutein štiti od katarakte mišićne degeneracije povezane s dobi i smanjuju rizik od srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Pomažu tijelu da apsorbiraju kalcij

Vitamin D u jajima je odličan za vaše zube i kosti. Ne samo da ih jača, nego pomaže tijelu da bolje apsorbira kalcij.

Jaja štite kožu, jetru i kosu

Jaja sadrže vitamin B potreban za zdravu kosu i štite kožu od hiperpegmentacije, angularnog stomatitisa i vitiliga. Sadrže i fosfolipife potrebne za spriječavanje bolesti jetre i jačanje imunološkog sustava.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala da fosdolipidi u jajima reguliraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Druga studija Sveučilišta istočne Finske pokazala je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronarnu bolest srca. Njihovi nalazi su pokazali da česta konzumacija jaja ne povećava rizik od dobivanja kardiovaskularnih bolesti.

Konzumacija jaja pomaže pri gubitku kilograma

Istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak vodi do manjeg unosa hrane za ručak. Stvarajući jači osjećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljikohidrate.


Komentari