ITALIAFEST PONOVNO U ZAGREBU! Gurmani, kušajte najbolje proizvode talijanske gastronomije (FOTO)

italiafest
www.facebook.com

Na veliko zadovoljstvo gurmana, ItaliaFest, manifestacija koja okuplja vrhunske specijalitete najpoznatijih talijanskih gastronomskih regija, vraća se u Zagreb.

Na Europskom trgu, od 4. do 10. listopada, doslovno od jutra do mraka (radno vrijeme tržnice je od 9.00 do 21.00), Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u najboljim proizvodima talijanske gastronomije: pršutu, mortadeli, salamama od vepra, salamama s tartufima, parmezanu, mozzarelli od bufale, pecorinu, kozjim sirevima, inćunima, maslinama, sušenim rajčicama, začinima, tjestenini, slasticama, ali i mnogim drugim delicijama koje se inače mogu kupiti samo na talijanskim tržnicama.

FOTO: Press
FOTO: Press

Među mnoštvom vrhunskih proizvoda, novost na ovom jesenskom izdanju ItaliaFesta je ponuda originalne gorgonzole s oznakom DOP (Denominazione origine protetta), koja se proizvodi u regijama Lombardija i Pijemont. Smatra se da je gorgonzola jedan od najstarijih sireva, a legenda kaže da su lokalni proizvođači imali previše sira straccina (stracca je lokalna vrsta krave), a kako nisu znali gdje bi sa viškovima, stavili su ga u pećinu da ne bi propao. Vidjevši da je u pećini poprimio plijesan mislili su ga baciti, no svidio im se okus i tako je nastao svjetski poznati sir gorgonzola.

Uz mnogobrojne tradicionalne talijanske slastice, nudit će se i popularni napuljski babàKolač pod imenom babà/babka/savarin svoje porijeklo vuče iz Poljske i Francuske. Francuski slastičari donijeli su recept u Napulj, gdje je postao napuljski specijalitet pod imenom baba. Tortica od kvasca, natopljena nekim alkoholnim pićem, najčešće rumom, u sredini ispunjena šlagom, ima sjajan i neobičan ukus koji svakako morate jednom probati. 
FOTO: Press
FOTO: Press

Europski trg još jednom će postati prava mala talijanska tržnica koja, osim bogatstva ponude (više od stotinjak proizvoda), donosi i atmosferu talijanskih „mercatina“, sa svojim elokventnim prodavačima koji će se pobrinuti da doznate baš sve o proizvodu koji je pred vama.


Komentari

loading...