Isprobajte recept za ukusnu juhu od cikle i krumpira koja će vas ojačati

Ako se smatrate ljubiteljem juhica ili ako jednostavno ne možete zamisliti ručak bez dobre, krepke juhe, tada će vas oduševiti i krem juha od cikle i krumpira. Iako mnogi ljudi ciklu mogu zamisliti jedino kao zimnicu, trebali bi razmisliti o tome da tu super namirnicu počnu koristiti i na druge načine.

Krema juha od cikle i krumpira fine je i nježne teksture kao i sve krem juhice. Slatkastog je okusa koji se lijepo može podići kiselim vrhnjem i tada baš fino dobije na svježini. Cikla je inače super namirnica za koju nutricionisti kažu da je puna antikancerogenih tvari i karotenoida. Obiluje folnom kiselinom i puna je antioksidansa koji štite organizam. Naravno da ćete sve te dobrobiti iz nje najviše izvući kada je u sirovom obliku, no iako se termičkom obradom gube neki vrijedni sastojci, ne izgube se baš svi. Dostupna je gotovo uvijek, naročito u zimskom dijelu godine.

Povrće je potrebno skuhati, a potom usitniti štapnim mikserom ili blenderu i većina posla je s tim napravljena.

POTREBNO:

  • 2 manje cikle
  • 1 luk
  • 1 krumpir
  • 1,5 l vode ili temeljca
  • sol, papar
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica oštrog brašna

PRIPREMA:

Ciklu ogulite i narežite što sitnije ili naribajte. Ako komadi budu veliki, dugo će joj trebati da se skuha.

Screenshot

Na malo ulja pržite sitno sjeckani luk. Dodajte mu nakon par minuta brašno, promiješajte pa zalijte vodom. Promiješajte pa dodajte usitnjenu ciklu i krumpir. Začinite po želji, solju i paprom pa kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Za krem juhe je tipično da se kada zavriju od gore stvori pjenica, pa pazite da vam ne iskipi.

Kada povrće omekša, usitnite sve skupa štapnim mikserom. Dodajte i kiselo vrhnje, kušajte i eventualno popravite okus. Ako primijetite da je juha pregusta, dodajte još malo vode i kratko prokuhajte.

Screenshot

Krem juha od cikle i krumpira može se poslužiti odmah, s okruglicama od kruha ili pak bez njih.


Komentari