Hrsk, hrsk, hrskavo: Ovako pečenog odojka još niste probali

Što je pečeni odojak bez hrskave kožice koja se lijepi za prste? Posve obično meso. Odojak je tradicionalno omiljeno pečenje u brojnim hrvatskim obiteljima. I bez njega teško da može proći bilo kakva zabava. Ne kruži bez razloga našim krajevima ona dobro znana poslovica dok ne probam lava za mene je svinja kralj životinja. Da, da, znamo.

Najbolji odojak jest onaj koji se vrti na ražnju. Ali i ako niste u mogućnosti realizirati takav način pečenja, i u vašem domu pomoću ovih savjeta možete pripremiti idealno i hrskavo meso. Rješenje imamo i za one koji ne mogu nabaviti cijelog odojka. Najbolji izbor u tom je slučaju vratina, a ako ste nešto skloniji krtijem mesu, tada se odlučite za krmenadle. I neka one u tom slučaju budu u komadu. Večer ranije meso valja dobro posoliti. A prije nego što krenete na daljnju pripremu, pećnicu ugrijte na maksimum.

Odojak je nemoguće peći bez svinjske masti pa svakako vaš komad mesa premažite njome te u dno posude u kojoj ćete ga pripremati, ulijte malo hladne vode. Pecite meso 15-ak minuta tako da se zapeče, nakon čega će kožica omekšati. Zatim je oštrim nožićem lagano zarežite jer tako ćete dobiti slasnu hrskavu koricu. Zatim sve ponovno premažite s malo masi i vašoj pečenki dodajte još malo vode, prekrijte je folijom i vratite u pećnicu. Pecite oko sat vremena na temperaturi od oko 200 stupnjeva. Ne otvarajte foliju, ne provjeravajte u kojem je meso stanju, već tek pred kraj dodajte mesu narezani crveni i bijeli luk. Zadnjih 20-ak minuta s njega maknite foliju te zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom da se ne isušuje. Nekoliko trenutaka prije kraja mesu zalijte pivom te ostavite još deset minuta. Meso izvadite, stavite na toplo i sačekajte da se ohladi kako bi ga lakše rezali te pritom dobili slasnu i nadasve ukusnu pečenku.


Komentari