GURMANSKI OBIČAJI Znate li što je sadržavala uskršnja košarica starih Purgera?

Foto: Facebook/ Starozagrebački recepti

Uskrs je najveći katolički blagdan koji nam nagovještava i simbolizira ponovno buđenje, cvjetanje i svjetlo. Za ovaj se dan pripremamo čak 40 dana, u korizmi čija je svrha duhovni rast. Zbog toga se većina u tom razdoblju odriče nečeg važnog kako bi Uskrs doživjeli na poseban način. Veliki značaj u obilježavanju svih blagdana ima hrana. Koji su to stoljetni običaji koji su opstali i danas i što je sadržavala zagrebačka košarica otkrit ćemo u nastavku.

Prepuna košarica kod Purgera

Sadržaj zagrebačke košarice od prije sto godina ukazuje na dobre socijalne prilike Agramera. Naime, početkom 20. stoljeća u zagrebačkim košaricama na blagoslov se nosio  kruh, vino, janjetina, ptičje meso, jaja mliječni proizvodi, sir, maslac i mlijeko.

Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima, a dok se u Dalmaciji jede sirnica, Purgeri su skloniji bijelom kruhu. Peče se kruh u obliku pletenice u koji se upliće jaje, a za ručak su glavne zvijezde stolova purica ili janjetina.

Naravno, košara i stolovi puni su pisanica, obojani umjetnim bojama ili prirodnim kakve su prakticirale naše bake. Uskrsna šunkica prava je kraljica blagdanske trpeze, a tradicionalno ju pečemo u kruhu. Šunka se odlično slaže s mladim lukom, naribanim hrenom i rotkvicama, proljetnim namirnicama bez kojih je uskrsni stol nezamisliv.

Neizostavne slastice

Orahnjača, makovnjača pa čak i pinca (sirnica) tradicionalne su slastice kojima ćemo zapečatiti uskrsni objed. A za kraj – priznajte, kušat ćete bar uho čokoladnog zeca koji je u vlasništvu vaših najmlađih.

Komentari