OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Otkrivamo zašto ove dvije slatke namirnice ne smijete stavljati u hladnjak!

Pixabay

Kako bi vam čokolada i nutella zadržale originalni okus, nemojte ih stavljati u hladnjak! Upravo namirnice poput čokolade i nutelle treba držati na sobnoj temperaturi, jer kada stavljate čokoladu u hladnjak, ona izgubi okus, a zna se dogodit da poprimi i svjetliju boju, piše N1.

Ako probate nutellu ostaviti u hladnjaku nekoliko dana, poprimit će novu teksturu i pormijenit će okus. A i neće biti tako dobra za mazanje na kruh.

ČOKOLADA S KREMASTIM PUNJENJEM

Među čokoladama postoje i one koje morate držati u hladnjaku. Riječ je o čokoladama s kremastim punjenjem jer one imau veći rizik od kvarenja.

Luke Owen, ekspert za čokoladu iz Novog Zelanda, govori kako bi najbolje bilo čokoladu staviti u zatvorenu posudu u hladnjaku na kratko vrijeme kako se ne bi istopila, ali je potom izvaditi na sobnu temperaturu neko vrijeme prije jela.

Primjerena temperatura na kojoj bi trebali držati čokoladu je između 15°C i 20°C, unutar hladnije sobne temperature. U slučaju da sobna temperatura pređe 28 stupnjeva, onda možete razmisliti o kratkom stavljanju u hladnjak. Morate ju držati podalje od sunčeve svjetlosti, a idealna bi bila hladna ostava ili ormar.

ŠEĆERNI PROCVAT

Šećerni procvat je pojava kondenzacije na površini koja otapa dio šećera, a događa se kada se čokolada naglo ohladi, a zatim izloži toplijem zraku. Čokolada će se zatim ponovno kristalizirati, ostavljajući zrnasti, bijeli površinski sloj.


Komentari