GALETTE S JAGODAMA: Blogerica Tihana otkriva što sve morate napraviti kako biste dobili savršen bobičasti desert

Foto: tihana/strawberrysoup

Već ranije smo razgovarali s Tihanom s bloga Strawberrysoup, onda kad još nije krenula sezona jagoda, a sad je došao svibanj – i ova je velika obožavateljica jagoda došla na svoje. Skoknuli smo do njezinog bloga i škicnuli što je finog napravila s ovim slatkim bobicama, a našli smo galette s jagodama. ali, za početak, koja je razlika između galettea i obične pite, ova je svestrana kuharica detaljno objasnila.

Razlika između galettea i klasične pite je zapravo u izgledu i veličini, no sastojci su – isti. Pita je tako izdašnija i ima gornji dio tijesta. To mogu biti rešetke ili cijeli pokrov od tijesta na nadjevu. Tart je pak otvorena pita – bez tog gornjeg dijela, dok crumble i cobbler nemaju donji dio tijesta.

Karakteristika galettea je ta što je riječ o rustikalnoj piti čiji rubovi se preklope, a pokrova nema. Galette se ne peče u kalupu. Ono što Tihana najviše voli kod galettea je to što se ne treba previše truditi oko ukrašavanja i oblikovanja, a uvijek ispadne dobro.

Nikad nije bila od onih čiji su kolači savršeno izrezani, svi jednake veličine, kaže Tihana. Nije baš ni dobra u ukrašavanju torti niti rezanju biskvita za torte tako da se ne raspadnu, zato je u izradi prhkih galetta super. S time ne možete pogriješiti, tvrdi, a galette može biti pravokutnog, kvadratastog ili okruglog oblika.

Što je još bitno da ispadne savršen

Kod prkhog tijesta je bitno da ga ne mijesite previše jer će tada postati žilavo, objašnjava Tihana. S njime je dovoljno raditi samo onoliko koliko je potrebno da se sastojci sjedine. Zatim ga oblikujte u kuglu ili disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem sat-dva, a može i preko noći. Prhko tijesto uvijek valja ohladiti prije valjanja jer će se inače jako lijepiti.

Ona je za ovaj galette s jagodama koristila pirovo brašno i zobeno brašno. Voli na taj način malo ‘popraviti’ okus kolaču. Naravno, bez problema galette s jagodama možete napraviti i od običnog bijelog pšeničnog brašna.

Rubove galettea je prije pečenja premazala jajem kako bi galette dobio lijepu boju i sjaj, a jaje je pomoglo i da se listići badema dobro zalijepe.

Umjesto listića badema možete rubove premazane jajem posuti s malo smeđeg šećera (može i obični bijeli šećer. Njoj je smeđi draži u ovom slučaju samo zato što daje malo karamelastiji okus pa joj je to ukusnije).

Foto: tihana/strawberrysoup

Galette na ovaj način možete raditi s bilo kojim drugim voćem pa tako možete i eksperimentirati s dodacima. Npr. šljive, cimet i rum. Jabuke i cimet. Kruške i kardamom. Breskve, marelice… Ma što god vam padne na pamet! Ona je u svoj nadjev od jagoda dodala samo malo ekstrakta vanilije i limunovog soka jer je htjela da okus jagoda dođe do izražaja. Dosta je bilo priče, bacimo se na recept:

Sastojci za tijesto:
130 grama pirovog brašna
70 grama zobenog brašna
30 grama šećera u prahu
1 žličica sitno naribane limunove korice
100 grama maslaca (hladan, izrezan na sitne kockice)
1 jaje (razmućeno)

Sastojci za nadjev:
300-350 grama jagoda
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice limunovog soka
2 ravne žlice gustina
po želji šećer ili med (moje jagode su bile dosta slatke same po sebi pa ja nisam dodavala šećera)

Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i limunovu koricu. Dodajte na sitne kockice izrezan hladni maslac pa prstima izradite mrvičastu smjesu. U sredini napravite ‘rupu’ pa u nju ulijte razmućeno jaje. Vilicom polako umiješajte jaje u tijesto, a na kraju sve sjedinite rukama.

Tijesto oblikujte u kuglu ili disk, zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje sat-dva (može i preko noći). Pripremite nadjev: Jagode operite i očistite pa ih narežite na jednake listiće.

Pomiješajte tako narezane jagode s ekstraktom vanilije, sokom limuna i gustinom. Ako  želite, dodajte i šećer ili med. Dobro ohlađeno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u obliku kruga.

Po sredini razvaljanog tijesta rasporedite nadjev. Ostavite nekoliko centimetara tijesta na rubovima prazno. Taj dio tijesta preklopite prema gore, preko nadjeva. Rubove tijesta namažite razmućenim jajem ili samo žumanjkom, pa po njima zalijepite listiće badema.

Galette na papiru za pečenje prebacite na ravan pleh pa ju pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta (ovisno o pećnici), dok lijepo ne porumeni. Poslužite toplo s kuglicom sladoleda ili ohlađeno.


Komentari