Francuski luksuz na hrvatskom otoku: U lošinjskoj Alhambri uz novog chefa predstavljena vrhunska vina vinarije Château Lafite Rothschild

À la carte restoran Alfred Keller i Boutique Hotel Alhambra na drugom ovogodišnjem enološkom Masterclassu ugostili su svjetski poznatu francusku vinariju Château Lafite Rothschild. Predstavljanje biranih etiketa vinarije Château Lafite Rothshchild te šampanjaca Champagne barons de Rothschild vodili su Frédéric Mairesse i Charles Chevallier. U sklopu večere predstavljen je i novi glavni kuhar à la carte restorana Alfred Keller, chef Thomas Brasleret. Predstavljanje vrhunskih vina i novog chefa, koji također dolazi iz Francuske, svojim prisustvom uveličao je i prvi savjetnik Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj, g. Yannick Michel Andrianarahinjaka.

Splet biranih vina francuske vinarije i vrhunskih kulinarskih ostvarenja novog chefa, ujedinili su besprijekorno umijeće njegovanja vina s okusima i mirisima lošinjske uvale Čikat. Tako su kroz večeru u pet slijedova, koje su pratila pomno odabrana vina i pjenušci, od Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs do Château Lafitea iz 1995. godine, gostima enološkog Masterclassa predstavljene perjanice francuske vinarije. Na meniju su se našle kamenice s limetom, škampi sljubljeni s rajčicom i šparogama, kali tuna s graškom i lisičarkama. Za glavno jelo francuski je kuhar pripremio goveđi Turnedo s guščjom jetrom i šampinjonima, a večer je zaokružena osvježavajućim desertom inspiriranim jagodama.

Za gastronomsku dimenziju Masterclassa pobrinuo se novi chef Thomas Braslere i tako se u
najboljem svijetlu predstavio gostima. Chef Braslere svoj profesionalni razvoj započeo je u
restoranu Azie u San Franciscu, nakon završene kulinarske škole Besançon’s. Po povratku u
Francusku odlazi u l’Oxalys. Nakon toga, zajedno sa chefom Nicolasom Magieom otvara restoran Ze Rock. Tri godine kasnije, 2012. Thomas je postao suvlasnik poznatog restorana Le Cape, kojeg vodi sve do ove godine, kada napušta Francusku, prodaje Le Cape i postaje glavni kuhar u lošinjskom à la carte restoranu Alfred Keller.

Vinarija Château Lafite svoju povijest piše od 13. stoljeća, a prema klasifikaciji vina Bordeauxa iz 1855., spada među četiri izvorne Premier Cru vinarije iz te slavne vinske regije. Njene su butelje san svih ozbiljnih ljubitelja i kolekcionara vina. Godine 1868. vinariju je kupio James Mayer Rothschild iz poznate obitelji Rothschild, u čijem je vlasništvu i danas. Vinograd vinarije jedan je od najvećih u Médocu i prostire se na površini od oko jednog kvadratnog kilometra. Od vinskih sorti u vinogradu 70 posto čini cabernet sauvignon, 25 posto merlot, 3 posto cabernet franc i 2 posto petit verdot. Nakon fermentacije i maceracije grožđa, vina se kušaju, selektiraju i miješaju na temelju njihove kvalitete, Glavno vino vinarije na tržište dolazi kao Lafite Rothschild, dok drugo vino nosi ime Carruades de Lafite. Godine 2005. tri vinske grane obitelji Rothschild predstavile su svoju novu marku Champagne.

Tri varijeteta, nazvana Barons de Rothschild Brut, Blanc de Blancs i Rosé, obilježavaju prvi zajednički pothvat obitelji i prvi šampanjac koji ulazi u njihov već poznati portfelj vina. Champagne barons de Rothschild predstavljen je uz poseban meni restorana Matsunoki, prvog japanskog restorana na hrvatskim otocima.

Vinariju Château Lafite Rothschild prate mnoge priče i legende, a jedna istinita priča kaže da je butelja Château Lafitea i službeno najskuplja boca vina ikad prodana. Naime, radi se o butelji iz 1787. koja je pripadala trećem američkom predsjedniku Thomasu Jeffersonu, a koja je prodana na dražbi u aukcijskoj kući Christie’s za 160.000 dolara.

Enološki masterclassovi održavaju se već četvrtu godinu u lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra, gdje se predstavljaju isključivo butelje biranih vina i godišta. Do sada su predstavljene uspješnice vinarija Sassicaia, Château Mouton Rothschild, Opus One, Hugel, Goriška Brda, Tenuta di Biserno te Château Palmer. Uz strane vinarije, svoja ponajbolja enološka ostvarenja predsavile su i hrvatske vinarije, kao što su Benvenuti, Krauthaker te plešivičke vinarije Korak, Šember i Tomac te Iločki podrumi.

 


Komentari