(FOTO) Zagrepčani jedva čekaju: Preuređuje se legendarna zagrebačka kavana

FOTO: Matica.hr

Radovi su napokon počeli, stoga se nadamo da ćemo na proljeće 2018. godine u legendarnom kafiću sa zagrebačkim štihom već popiti prvu šalicu kave.

Nakon dvadesetak godine skinuti su plakati s izloga kultne zagrebačke kavane na uglu Gundulićeve i Ilice. Naravno, riječ je o kavani Corso koja se nedavno počela preuređivati, a riječ o pripremnim radovima. Nažalost, legendarna kavana neće biti otvorena tijekom Adventa, što su mnogi priželjkivali. No, bitno da se kreće!

Obitelj Crnjac, vlasnici Okrugljaka i Dubravkina puta, dugo su se godina suočavali s nizom imovinsko-pravnih i administrativnih problema u pokušaju da ožive Corso, piše Plava kamenica. Radovi su napokon počeli, stoga se nadamo da ćemo na proljeće 2018. u legendarnoj kavani već piti prvu šalicu.

FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb

Omiljeno okupljalište Zagrepčana

Corso je, u secesijskom slogu, izgrađen početkom 20. stoljeća kao bankarska palača na mjestu kuće Ferdinanda Budickog, prvog zagrebačkog automobilista. Postao je kavana 1907. godine koja se značajno preuredila 1933. godine. Poslije tog preuređenja Corso se pretvorio u omiljeni lokal ondašnjih zagrebačkih liberalnih i lijevih intelektualaca. Među redovitijim gostima bio je Miroslav Krleža. Kavana Corso smatrala se najotmjenijom u Zagrebu.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća Corso je već bio u jako pohabanom i zapuštenom stanju, a pizzeria na donjoj etaži spadala je među najgore u Zagrebu. U devedesetim se godima Corso zatvorio, da bi krajem devedesetih tvrtka Splendid od Zagreba zakupila taj prostor, koji se zbog vlasničkih problema sve donedavno nije mogao revitalizirati (Splendid je svejedno godinama i godinama plaćao najamninu za Corso). Vlasnički su problemi napokon, čini se, riješeni pa bi Corso mogao proraditi do kraja ove godine, piše Plava kamenica.

Vjerujemo da će Zagrepčani biti presretni jer se vraća jedno od najpopularnijih zagrebačkih okupljališta, a s njime i uspomene brojnih građana.


Komentari