(FOTO) Silent Caffe ruši predrasude: Prvi kafić u Zagrebu u kojem su zaposlene gluhe osobe

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Gluhi mogu sve osim čuti”

U zagrebačkoj Ulici kneza Mislava otvoren je prvi Silent Caffe, odnosno kafić u kojem su zaposleni gluhi i nagluhi konobari. Hvalevrijedan je to projekt koji pokazuje kako je moguće u radni odnos uključite osobe s tom vrstom invaliditeta. Gosti u Silent Caffeu naručuju piće pomoću tableta, radi prevladavanja komunikacijskih barijera.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Silent café kao primjer ugostiteljskog objekta za gluhe inovativan je primjer integracije gluhih i nagluhih osoba u zajednicu čujućih. Cilj je ovim projektom omogućiti mjesto okupljanja zajednici gluhih i nagluhih u posebno dizajniranom kafiću koji će koristiti najnovija tehnološka rješenja kao alate za prevladavanje komunikacijskih barijera i nesporazuma koji nastaju u komunikaciji gost-konobar. 

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Isto tako osim osoba oštećena sluha korisnici usluga ugostiteljskog objekta biti će i članovi čujuće zajednice koji će na taj način imati priliku upoznati prepreke s kojima se susreću gluhe osobe, a ujedno će kroz kafić kao mjesto druženja biti aktivni sudionici integracije gluhih i nagluhih osoba u društvo. Sav profit koji bude ostvaren obavljanjem djelatnosti društva biti će investiran u nove proizvode i usluge koje planiraju razvijati.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Vrlo niska zapošljivost osoba s invaliditetom, neprimjerena razina stručnih i ostalih važnih kompetencija te slaba integracija na tržište rada gluhih i nagluhih osoba rezultira gubitkom nade i vjere u sigurnu budućnost. Predrasuda da gluhe i nagluhe osobe imaju nepremostiv problem u komunikaciji potrebnoj pri vođenju café bara, postavila je izazov u dokazivanju da su baš te osobe sposobne trajno voditi društveno poduzeće sa specifičnim i jedinstvenim café barom.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kafić je službeno otvoren u srijedu 27. studenog, a za vrhunski glazbeni doživljel pobrinuli su se polufinalisti Supertalenta, dečki i cure iz “Deaf Band Dlana”, koji glazbu ne čuju, ali je osjete.

Također, u objektu postoji prostor u kojem je pušenje dozvoljeno, kao i odvojen prostor za nepušače.


Komentari