(FOTO) Omiljeno zagrebačko mjesto za klopu odavno je zatvoreno, a nećete vjerovati što se trebalo izgraditi na ovoj lokaciji

Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb

“Zagorec” je odavno stavio ključ u bravu, a smijeh s velike vrtne terase utihnuo je. 

Kultni zagrebački restoran ‘K Zagorcu’ mjesto je priraslo srcu brojnim Zagrepčanima. Smješten na uglu Frankopanske i Varšavske, bio je popularno okupljalište građana u kojem se jela fina domaća klopa, zabavljalo uz zvukove tamburice, ali i zaljubljivalo. Uspomene s brojnih maturalnih zabava i vjenačanja stvorene su upravo unutar ovih zidova koji danas djeluju zapušteno i oronulo.

“Zagorec” je odavno stavio ključ u bravu, a smijeh s velike vrtne terase utihnuo je. Doduše, zadnjih godina njkegova rada, atmosfera je bila pomalo otužna, a interijer kao da je “zaglavio” u vremenu pjesme i dobrog raspoloženja koje je vladalo unutar legendarnog restorana. No, unatoč izgledu interijera, svaki Zagrepčanac je znao kam’ na dobru klopu i čašu hladnog piva. Sa zatvaranjem “Zagorca” zamrla je i ponuda domaće hrane na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni. Iako se restorani otvaraju na svakom uglu, miris štrukli rijetko gdje mami prolaznike.

Ipak, Zagrepčani ga još uvijek osjete kada prođu pokraj oronulog i zapuštenog objekta u kojem je nekad bio “Zagorec”.

Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb
Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb

 “Restani krumpir,kislo zelje i krvavice…moje omiljeno jelo u Zagorcu.”

Ma ne samo štrukli, meseko, roštilj, biftek sve bilo izvrsno, kvalitetno, za prste polizati.”

 “Tu smo se obžderali za maturalnu večeru……još sam sit….”

“Pa Zagorec, naravno gdi nam je Đukica uljepšavao život, a škvadra dolazila na pivu i štrukle.”

U Zagorcu sam mužu rekla da sam trudna, jeli smo fakat neke grozne kobase sa zeljem! Ili su samo taj dan imale čudan okus.”

“Tamburaši,piva i pomfri..za drugo nije bilo love. ..mojih 16 godina i prva ljubav mog života.”

Ovo su samo neka od prekrasnih sjećanja na legendarnog zagrebačkog ugostitelja kojima su se građani u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb” vratili u vrijeme kada su se iz njihove kuhinje još uvijek širili neodoljivi mirisi.

Kako smo već napisali, objekt je sada zapušten i prepušten zubu vremena, iako je 2014. odjeknula ideja da se objekt reinterpretira s dodatnim sadržajima pa je tu trebao biti i jedan mali boutique hotel, a u drugom krilu stambeni objekt. Ideja je potekla od arhitekta Davor Senečić iz studija S.E.N.D koji je te iste godine u intervjuu za Jutarnji list iznio svoju viziju nekad popularnog okupljališta. Međutim, kako je za sada poznato, projekt je “zapeo” na ideji.

Do nekog novog Zagorca, Zagrepčanima preostaje samo nostalgija.

 

Komentari

Komentari