(FOTO) Omiljeno zagrebačko mjesto za klopu odavno je zatvoreno, a nećete vjerovati što se trebalo izgraditi na ovoj lokaciji

Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb

“Zagorec” je odavno stavio ključ u bravu, a smijeh s velike vrtne terase utihnuo je. 

Kultni zagrebački restoran ‘K Zagorcu’ mjesto je priraslo srcu brojnim Zagrepčanima. Smješten na uglu Frankopanske i Varšavske, bio je popularno okupljalište građana u kojem se jela fina domaća klopa, zabavljalo uz zvukove tamburice, ali i zaljubljivalo. Uspomene s brojnih maturalnih zabava i vjenačanja stvorene su upravo unutar ovih zidova koji danas djeluju zapušteno i oronulo.

“Zagorec” je odavno stavio ključ u bravu, a smijeh s velike vrtne terase utihnuo je. Doduše, zadnjih godina njkegova rada, atmosfera je bila pomalo otužna, a interijer kao da je “zaglavio” u vremenu pjesme i dobrog raspoloženja koje je vladalo unutar legendarnog restorana. No, unatoč izgledu interijera, svaki Zagrepčanac je znao kam’ na dobru klopu i čašu hladnog piva. Sa zatvaranjem “Zagorca” zamrla je i ponuda domaće hrane na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni. Iako se restorani otvaraju na svakom uglu, miris štrukli rijetko gdje mami prolaznike.

Ipak, Zagrepčani ga još uvijek osjete kada prođu pokraj oronulog i zapuštenog objekta u kojem je nekad bio “Zagorec”.

Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb
Jadranka Prodanov Juric/Facebook/‎Zakaj volim Zagreb

 “Restani krumpir,kislo zelje i krvavice…moje omiljeno jelo u Zagorcu.”

Ma ne samo štrukli, meseko, roštilj, biftek sve bilo izvrsno, kvalitetno, za prste polizati.”

 “Tu smo se obžderali za maturalnu večeru……još sam sit….”

“Pa Zagorec, naravno gdi nam je Đukica uljepšavao život, a škvadra dolazila na pivu i štrukle.”

U Zagorcu sam mužu rekla da sam trudna, jeli smo fakat neke grozne kobase sa zeljem! Ili su samo taj dan imale čudan okus.”

“Tamburaši,piva i pomfri..za drugo nije bilo love. ..mojih 16 godina i prva ljubav mog života.”

Ovo su samo neka od prekrasnih sjećanja na legendarnog zagrebačkog ugostitelja kojima su se građani u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb” vratili u vrijeme kada su se iz njihove kuhinje još uvijek širili neodoljivi mirisi.

Kako smo već napisali, objekt je sada zapušten i prepušten zubu vremena, iako je 2014. odjeknula ideja da se objekt reinterpretira s dodatnim sadržajima pa je tu trebao biti i jedan mali boutique hotel, a u drugom krilu stambeni objekt. Ideja je potekla od arhitekta Davor Senečić iz studija S.E.N.D koji je te iste godine u intervjuu za Jutarnji list iznio svoju viziju nekad popularnog okupljališta. Međutim, kako je za sada poznato, projekt je “zapeo” na ideji.

Do nekog novog Zagorca, Zagrepčanima preostaje samo nostalgija.

 


Komentari