(FOTO) Čest gost na starozagrebačkim tanjurima: Zagrepčani jedu ove glodavce i kunu se da su specijalitet

FOTO: maxpixel.freegreatpicture.com

Specijalitet diljem Hrvatske.

Starozagrebačka jela i recepti dijele se naveliko, bilo putem društvenih mreža ili usmenom predajemo, a u ukusnoj hrani teško je ne uživati. Međutim, ima i nekih starozagrebačkih jela koja nas jednostavno začuđuju.

Riječ je o – pečenim puhovima. Do prije godinu dana ni mi nismo znali za ovaj specijalitet i netipično jelo.

FOTO: Mladen Petanjek / STAROZAGREBAČKI RECEPTI
FOTO: Mladen Petanjek / STAROZAGREBAČKI RECEPTI

Zagrepčane je na pečene puhove tada u grupama na društvenim mrežama podsjetio Mladen, a njegova objava u grupi STAROZAGREBAČKI RECEPT izazvala je podvojene reakcije članova.

Niš se nemojte zgražati, bili su čest gost na starozagrebačkim tanjurima“, kazao je Mladen, na što su se mnogi nadovezali pa je počela prava rasprava.

Iako je nekima ovo uistinu apstraktno, dio građana se složio kako je to izrazito ukusno jelo.

Jela sam ih na gulaš, prefino, napisala je Lidija, dok je Alenka skeptično poručila: “Zahvaljujem, ja ipak ne bih makar sam mesojedac”.

Doznali smo i kako je ovaj glodavac pravi specijalitet diljem Hrvatske. Na Hvaru čak imaju i puhijade. No, nije sve samo u hrani, naime, puhova mast koristi se u medicinske svrhe.

Puh je stara, a na zapadu jako skupa delicija. A puhova mast je nezamjenljiva u medicini za zaraštanje rana, pa onda kozmetika...Davno to nisam videl“, kazao je Tompa.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Osobita poslastica bijahu puhovi, koje su “nadevali” i na “rosteru” pekli, u sosu ih pripravljali. U zimsko vrieme znao je otac donieti kući i pokojega puha, koji su seljaci dušili dimom u bukvama. Majka ih nije voljela, jer da nalikuju štakorima, ali je rado spravila njihovu mast, kao dobar liek od opekline i pohranila u “špajzi”. – Vesna Prajz Velić[/box]

Dio članova grupe zgrozio se i kazao kako to nikada ne bi jeli, no većina se prisjetila da je ovo bila i ostala jako popularna delicija.

Koliko znam u zagorju je to nekad bio specijalitet i znalo se kad se ide u lov“, kazao je Boris.

Zgražali se ili ne nad ovim netipičnim jelo, čini se da su pečeni puhovi ipak bili (i jesu) prava delicija.


Komentari