(FOTO) ‘Afrički Šime’: Pobjegao iz Nigerije, radio na moru za Gotovinu i sada otvorio restoran u Zagrebu

FOTO: Instagram / africancuisineandbar

Inspirativna priča o Nigerijcu koji je u Zagrebu otvorio prvi zagrebački afrički bistro.

Prije tri tjedna u središtu Zagreba na adresi Gundulićeva 13 otvoren je The African Cuisine & Bar, prvi zagrebački afrički bistro. Vode ga dvojica Nigerijaca koji su se 2013. upoznali u Zagrebu i zajedno krenuli u svoju poduzetničku priču, piše Euronews.

Jedan od vlasnika, Prince Wale Soniyiki, bio je sedmi po redu izbjeglica koji je u Hrvatskoj dobio azil i jedan je od rijetkih koji se mogu pohvaliti stalnim poslom. Nakon što je pobjegao iz Nigerije u kojoj je tijekom krvavih sukoba izgubio dvojicu braće, Soniyiki je na ruti iz Libije umjesto prema Italiji, krenuo prema Splitu.

Ante Gotovina ponudio mu posao na moru

Ubrzo je osnovao udrugu koja se bavila problemima afričkih migranata. Zahvaljujući tome pojavio se u kratkom dokumentarcu na HRT-u, gdje ga je spazio general Ante Gotovina koji ga je potom nazvao i ponudio mu posao na uzgoju tuna u Biogradu na Moru.

Nazvao me na telefon i pitao bih li htio raditi za njega“, kazao je Soniyiki, kojem su mještani dali nadimak “afrički Šime”. Za Gotovinu je radio kao ribar sve do lani kad je izbila migrantska kriza.

Htio sam iskustvom i jezikom pomoći onima koji su stizali u Hrvatsku pa sam dao otkaz“, kazao je Nigerijac. Dodao je da sretnici koji dobiju azil trebaju mnogo više sreće da pronađu posao, a ako ga i nađu, uglavnom su slabo plaćeni. Sada ih želi zaposliti u svojem restoranu.

Soniyiki kaže kako su kvalitete visokoobrazovanih izbjeglica također neprepoznate u Hrvatskoj. I sam je studirao poduzetništvo u Nigeriji, ali obrazovanje ovdje ne može nastaviti jer bi kao stranac studij trebao plaćati, a za to trenutačno nema novca: “Želim završiti fakultet. I hoću, makar u međuvremenu posijedio.

Prošle je godine u Hrvatskoj stalno zaposlenih migranata bilo ukupno 30. Većinom su zaposleni u skladištima, malo je kuhara, nekoliko zlatara, a tu je i jedan poljoprivrednik, zidar i pediker.

Jedan od od sretnijih migranata je i Weithi Bongo koji je prošao tečaj u Crvenom križu, zahvaljujući kojem sada radi kao vozač kamiona.

Tri mjeseca smo učili i tri mjeseca odrađivali praksu“, rekao je Bongo i pohvalio se kako sad sam plaća stanarinu za stan koji dijeli s cimerom iz Senegala.

FOTO: Facebook / African Cuisine & Bar
FOTO: Facebook / African Cuisine & Bar

Najveći problem za imigrante u Zagrebu predstavlja smještaj

Smještaj je još jedan od brojnih problema migranata u Zagrebu. Naime, stanodavci im jednostavno ne žele iznajmiti stan.

Od početka 2016. godine 3000 izbjeglica tražilo je azil u Hrvatskoj. Zasad ga je dobilo 300 ljudi, većinom iz Afganistana, Sirije, Pakistana, Turske i Iraka.

Prince Wale Soniyiki želi pomoći da ih što više dobije posao pa će ih petero zaposliti u svojem novootvorenom restoranu.

“Ipak, prvo moraju naučiti kako je moja majka kuhala”, rekao je Soniyiki za Euronews.


Komentari