Dvije odlične slastice u jednoj: Pripremite pitu u torti koju će svi obožavati

Foto: Ana Prša / Slatkopedija

Za ovu slasticu trebat će vam nešto sastojaka i malo vremena.

Sastojci

Pita
Za nadjev pripremite:
500 g smrznutih višanja
2 žlice šećera
½ žlice paste od vanilije
2 žlice domaćeg višnjevca
1 žlica škrobnog brašna

Za tijesto (za kalup promjera 21 cm) će vam trebati:
180 g glatkog brašna
½ vrećice praška za pecivo
100 g šećera u prahu
1 vrećica limun šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje
2 žlice svinjske masti

Torta
Biskvit za tortu radi se s ovim sastojcima:
Za kalup promjera 24 cm pripremite1
50 g kakaa
200 ml tamnog piva
230 g šećera
110 g maslaca
2 jaja
170 g brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu vam treba:
200 ml slatkog vrhnja
300 g mliječne čokolade
I još
kakao za posipanje

Priprema
Pita
Nadjev
Pustite višnje da se otope pa ih očistite od koštica. Stavite ih u manji lonac, dodajte šećer, vaniliju i višnjevac pa ih kuhajte dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru, dodajte žlicu škrobnog brašna pa dobro izmiješajte da nema grudica. Miješajte još minutu-dvije da se smjesa zgusne pa sklonite s izvora topline. Ostavite sa strane da se ohladi.

Tijesto
Promiješajte brašno s praškom za pecivo i šećerima pa istresite na radnu plohu.  U sredini napravite malu udubinu, pa dodajte jaje i mast. Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Okrugli kalup namastite pa obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na dva dijela, dio koji ide na dno neka bude malo veći. Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, utisnite ga na dno i po stranicama. Izbockajte ga vilicom pa stavite peći na  170°C 3-4 minute. Kada se tijesto lagano ispeklo, izvadite ga iz pećnice, stavite preko njega nadjev od višanja, poravnajte ga, pa pokrijte s ostatkom tijesta koje ste prethodno razvaljali. Vratite u pećnicu i pecite još cca 15 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pažljivo izvadite pitu iz kalupa (pomoći će vam papir za pečenje kojim ste obložili kalup) i stavite na rešetku da se hladi.

Torta
Biskvit
Promiješajte kakao i pivo u pastu. Maslac i šećer istucite, pa dodajte jaja. Nastavite miksati. U smjesu zatim dodajte pastu od kakaa i piva. Izmiješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali pa dobro izmiješajte. U kalup obložen papirom za pecivo, izlijte malo smjese (otprilike prst debelo, da prekrije dno). Stavite na pet minuta u pećnicu na 170°C da se lagano ispeče. Izvadite iz pećnice, pa pažljivo na biskvit položite pitu. Izlijte ostatak biskvitne smjese i vratite u pećnicu na još 20 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice pa pustite da se ohladi.

Krema
Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko razlomljene čokolade. Ostavite nekoliko minuta pa izmiješajte da dobijete glatku smjesu. Pustite da se ohladi.

Kremom premažite ohlađenu tortu.

Po želji tortu posipajte kakaom u prahu.


Komentari