Dva recepta za sve ljubitelje graška

Pixabay

Grašak, osim što je hranjiv, sadrži i popriličnu količinu vlakana i antioksidansa, a neka istraživanja navode da upravo to može pomoći u zaštiti od određenih kroničnih bolesti. U nastavku donismo dva odlična recepta koja sadržavaju spomenutu namirnicu, a koja pišu miss7zdrava.

Kako kod nas, grašak se konzumira i diljem svijeta. Grašak dolazi iz porodice mahunarki, biljaka koje proizvode mahune sa sjemenkama ploda unutar njih, a neke od najpoznatijih svakako su i grah, leća, slanutak i kikiriki.

Osim svježeg, grašak može biti još smrznut i konzerviran, dok osim zelenoga postoje još i žuti grašak te onaj ljubičaste boje. Ukoliko trenutno u hladnjaku ili zamrzivaču imate određenu količinu graška, ova dva recepta idealna su za vaš ručak ili večeru.

Rižoto od graška

Zeleni rižoto, osim što će vas i vaše ukućane oduševiti veselom bojom, zaintrigirat će vas i zamamnim okusom čiju teksturu možete obogatiti i parmezanom i tako dodati kremastu notu.

Potrebno vam je:

100 g maslaca

1 luk

300 g smrznutog ili svježeg graška

1,5 l temeljca ili vode

350 g riže

200 ml vina

25 g parmezana

2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:

Polovicu maslaca otopite u posudi, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko 10 minuta dok ne omekša. Odvojite 100 g graška, ubacite ga u blender, pa ga usitnite s malo temeljca dok ne dobijete pire. Luku dodajte rižu, tostirajte je oko dvije minute, a zatim dodajte vino. Nastavite kuhati dodajući temeljac oko 20 minuta. Dodajte pire od graška i ostatak cijelog graška, parmezan i peršin. Maknite s vatre, ubacite kockicu maslaca i poslužite toplo.

Polpete od graška, kukuruza i puretine

Polpete ili popečke uvijek su dobra ideja, lako se pripremaju, zahtijevaju jednostavne sastojke, a svi ih vole. Ovi mekani zalogajčići idealni su kao međuobrok, ručak ili večera, a odlično se slažu i s umacima i salatama.

Sastojci:

1 šalica kukuruza iz konzerve

1 šalica zamrznutog graška

150 g puretine korijander

2 jaja

1 šalica glatkog brašna

ulje

sol i papar

Priprema: Skuhajte grašak. Isperite kukuruz iz konzerve pa pomiješajte s graškom. Dodajte mljevenu puretinu, korijandar, jaja i brašno pa sve premjestite u sjeckalicu. Dobro začinite solju i paprom pa usitnite do željene teksture. Preporučujemo da ipak ostavite veće komade kukuruza i graška. Ugrijte žlicu ulja u tavi. Od smjese napravite polpete pa ih pržite od dvije do tri minute. Okrenite ih i još kratko prži s druge strane. Kad su gotove, dodajte još ulja pa pržite ostatak dok ne potrošite smjesu. Položite ih na papirnate ubruse kako bi se riješili viška masnoće.


Komentari