Donosimo listu najboljih hrvatskih craft piva koja jednostavno morate probati

“Dajem svu svoju slavu za vrč piva i sigurnost.” Shakespeare, Henrik IV

Svjedoci smo sve većeg porasta scene craft piva i zanatskih pivovara, dok je prije samo nekoliko godina ovim prostorima vladala bezlična industrijska scena bez kreativnih okusa. Craft pokret u Hrvatskoj u posljednje vrijeme proširio je novi stil života te piva, koje svojom kvalitetom i novim pivskim stilovima osvajaju sve veći broj obožavatelja.

O samom porastu ‘kulture piva’ govori činjenica da se već 3. godinu za redom organizira festival za ovo osebujno piće. Odlučili smo napraviti kratak vodič kroz hrvatsku craft lepezu kako biste lakše odlučili što probati. S obzirom na sve veći izbor, odabir je bio vrlo težak.

Pivovara Medvedgrad

Za početak je logično spomenuti pivovaru Medvedgrad, čija su najpoznatija piva Crna kraljica, Grčka vještica, Zlatni medo i Dva klasa. S obzirom na to da je veliki broj pivoljupca sigurno u životu probao barem jednu od njih, odlučili smo se fokusirati na one manje poznate.

Za ljubitelje Indian Pale Ale ili svijetlog piva, preporučujemo Fakin IPA. Ovaj svijetli Ale osvaja svojim bogatim okusom s određenom dozom gorčine. Ako ste ipak ljubitelji tamnog Stout piva, bogate arome nikako ne propustite isprobati Agram Stout. Pivovara Medvedgrad bogata je kreativnim zagrebačkim motivima, stoga možete kušati Crnog Jacka (Crna IPA) poznatog iz kultne serije Smogovci ili Ljeto u gradu (Belgijsko pšenično) neodoljive voćne arome koja će rashladiti svakoga tko se pregrijao na zagrebačkom asfaltu.

FOTO: Facebook / Craft Room
FOTO: Facebook / Craft Room

Zmajska pivovara

Osnovana je 2013. godine, a danas osvaja gotovo svakog ljubitelja craft piva. Zmajsko Pale Ale bogato je gorčinom i zasigurno u svojim okusom zauzima stav. Vrlo je dobar izbor za završetak radnog dana uz dobro društvo, koje voli uživati u gutljajima craft piva. Ako ga do sada niste probali, požurite do prve pivnice i uživajte u njegovom kreativnom okusu. Za one koji vole tamnija i aromatična piva, Zmajsko Porter pravi je izbor za vas. Zmajsko nudi još mnogo vrsta piva, no posebno ćemo imati priliku na Opatovina beer festu kušati Zmajsko Mari’s Bitter i jedva čekamo!

FOTO: Facebook/ Zmajska pivovara
FOTO: Facebook/ Zmajska pivovara

Varionica

Ako ste ljubitelji svježih i voćnih okusa, ove će vas pive zasigurno osvojiti. Ova se pivovara pridružila craft pokretu 2014. godine. Za vrijeme ljetnih mjeseci, sigurno će vas osvojiti Varionica Pale Ale svojim citrusnim mirisom i jantarnom bojom karakterističnom za svaki Pale Ale. Varionica me svakako osvojila svojom dozom svježine i citrusa, te je odličan izbor za ljetne mjesece.

Na Opatovina beer festu ponudit će nam svoj Siesta Session s tek 4.4% alkohola, kojeg ćemo vrlo rado isprobati.

FOTO: Facebook/ Varionica
FOTO: Facebook/ Varionica

Nova Runda craft brewery

Meni osobno najdraža, još jedna od craft pivovara nastala 2013. godine. Od proizvoda nam nude Nova Runda APA (American pale ale), BRALE (American brown ale) te Renaissance Porter (Seasonal). Isprobali smo Novu rundu APA i osvojila nas je svojim bogatim okusom, stoga ne čudi što se može pronaći na sve više lokacija diljem Zagreba.

Za puniji okus, jače gorčine najbolje je okusiti gutljaje BRALE piva, gorčina ne preuzima aromu stoga ćete osjetiti pravu malu eksploziju u nepcu. Za nadolazeći festival očekuje nas njihov session IPA Hladovina stoga ako ste otvoreni za nove aromatične i intenzivne okuse stavite Novu rundu na svoj popis.

FOTO: Facebook/ Nova runda
FOTO: Facebook/ Nova runda

Visibaba Brewery

Sigurno ste jednom čuli ili vidjeli pivo s nazivima Bob Barley, John Lemon ili Janis Hoplin. Ova su piva osim zanimljivih i simpatičnih imena jednako takva okusa.

Ako tek otkrivate bogatstvo piva ili jednostavno volite laganija piva, preporučujemo John Lemon ili Janis Hoplin, koje karakteriziraju voćne arome s naglaskom na citrus. John Lemon ostavlja za sobom blagi okus banane u ustima, no to je možda samo moj osobni doživljaj. Ove su pive ugodne za ljeto, no prema mom ukusu imaju nedovoljno gorčine. Bob Barley je umjereno gorko pivo, stoga nije loš izbor za one koji više preferiraju gorke pive.

FOTO: Facebook/ Visibaba Brewery
FOTO: Facebook/ Visibaba Brewery

The Garden Brewery

Sva piva su nepasterizirana i nefiltrirana te su idealan izbor za svaku ekološki osviještenu osobu. The Garden Brewery nastala je 2016. godine, no zato joj ne manjka izbora. Ako sa sobom vodite početnike u ‘Craft svijet’ ili ste sami početnik, najbolji izbor za vas je Session Ale sa svega 4% alkohola. Za one hrabre preporučujemo Double I.P.A., vrlo jako pivo s 8,1% alkohola. Uz širok izbor piva, vrlo je teško izdvojiti ono najbolje, stoga je najbolje da procijenite sami.

FOTO: Facebook/ The Garden Brewery
FOTO: Facebook/ The Garden Brewery

Crafter’s

Za kraj nikako ne smijemo propustiti Crafter’s, koji nam nudi oko 8 vrsta piva. Isprobali smo Chimney (Stout), tamno pivo vrlo kremastog i punog okusa. Nekima će se svidjeti, nekima neće ali svakako ga treba isprobati jer je drugačije.

FOTO: Facebook/ Crafter's
FOTO: Facebook/ Crafter’s

Bogatstvo aroma, okusa i gorčine čini craft piva zanimljivima. Iz truda, rada, malo kreativnosti i mašte nastala su neka od najfinijih i najzanimljivijih piva u Hrvatskoj.  Uz navedene pivovare, bilo bi šteta ne spomenuti još neke od naših pivovara, čija nas kreativnost i ljubav prema pivi često vodi u nove pustolovine ili nam služi kao šećer na kraju dana.

Stoga nemojte propustiti isprobati što nam nude pivovare Pulfer, Križevačka pivovara, Pivionica, LAB Split te Prvo Viško Pivo. U potrazi za svojim savršenim pivom, ne ustručavajte se isprobati neku novu vrstu pive i neki novi okus.


Komentari