DOMAĆI KROASANI: Mekani, pahuljasti i tako slasni, odvojite malo vremena i trud će vam se itekako isplatiti

Foto: Screenshot

Volite peći, kuhati i sve što ide uz to, ne date se iz kuhinje, a dobre recepte cijenite kao suho zlato? Imamo takav jedan za vas, a radi se o domaćim kroasanima. Trebat će vam malo više vremena, to je neizbježno, ali znajte već sad kako će se svaka minuta truda isplatiti.

Iako ovo nisu klasični kroasani gdje se tijesto preklapa s hladnim maslacem, priprema je malo jednostavnija, nisu ništa lošiji, samo bolji. Ovo su sastojci za tijesto koje trebate pripremiti, neka budu sobne temperature pa ih iz hladnjaka izvadite sat, dva ranije:

600 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca
žlica šećera
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
1 dl ulja
2 jaja
prstohvat soli
250 g maslaca
1 jaje

Priprema:
U toplom mlijeku razmrvite kvasac i dodajte šećer, pa pustite da se digne. U brašno dodajte dignuti kvasac i ostale sastojke izuzevši maslac i jedno jaje (zadnja dva sastojka na popisu).

Tijesto odmah podijelite u 8 kuglica i ostaviti da se odmore 5 do 10 minuta. Prvu kuglicu razvaljajte da bude promjera oko 22 cm, ajmo reći na veličinu tanjura. Maslac od oka podijelite na sedam dijelova.

Premažite je omekšalim maslacem. Razvaljajte i drugu kuglicu, stavite preko prve i premažite, pa tako do kraja, dok ne potrošite sve kuglice tijesta. Pustite da se malo odmori, pa ga razvaljajte u jedan veliki krug.

Krug narežite tako da dobijete dugačke trokute, širine oko 8 cm. Zarolajte ih i stavljajte na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Razmaknite ih jer će narasti, pa da se previše ne spoje. I sad dolazimo do važnog trenutka – ostavite ih da stoje ovako sat i pol, a kad narastu, premažite ih razmućenim jajetom, u koje ste dodali i mrvicu mlijeka. Možete koristiti i samo žumanjak. Pecite ih na 190 stupnjeva oko 25 minuta da dobiju lijepu boju i napuhnu se.


Komentari