DOMAĆE JE NAJBOLJE: Savršene zagrebačke kremšnite kojima gotovo nitko ne može odoljeti

FOTO: Zakaj volim Zagreb

Budući da je kremšnita uvijek rado viđen desert na tanjurima, odlučili smo vas podsjetiti na ovaj ukusni kolač i možda potaknuti da sebe ili svoje voljene ovih dana počastite njime. Recept je vrlo jednostavan i sigurno će uspjeti i onima koji nisu slastičarski znalci.

Sastojci za 12 kremšnita:

Za kremšnite:

1 zamrznuto lisnato tijesto (250 g)

10 jaja

250 g glatkog brašna

30 g kukuruznog škroba

350 g šećera

40 g vanilin šećera

2 l mlijeka

Za šlag:

700 ml vrhnja za šlag

20 g šećera

Za preljev od čokolade:

200 g čokolade za kuhanje

150 g maslaca

Priprema:

Lisnato tijesto tanko izvaljamo i oblikujemo po dnu vatrostalne posude. Zatim ga izbodemo vilicom i stavimo u pećnicu na 180 °C 15-ak minuta da se ispeče kora.

U dvije zasebne veće zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, a u zdjelu sa žumanjcima dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom kremasto izradimo sastojke. Zatim od cijele količine mlijeka u zdjelu ulijemo po prilici 300 ml, a ostatak ulijemo u veći lonac iznad vatre i ostavimo da se grije do ispod vrenja (nije potrebno zavreti). Još jednom sve zajedno izradimo ručnim mikserom nakon čega malo pomalo pomoću kuhače umiješamo glatko brašno pazeći da ne ostanu grudice.

Pripremljenu smjesu polagano ulijevamo u lonac s vrelim mlijekom, stalno miješajući pjenjačom. Potom još nekoliko minuta smjesu pjenjačom miješamo iznad srednje jake vatre da lagano prokuha i maknemo je na stranu da se hladi. U još toplu smjesu zatim lopaticom ili kuhačom umiješamo tučeni snijeg od bjelanjaka i sve zajedno prelijemo preko ispečene kore u kalupu za kremšnite, a površinu kreme poravnamo. Sada u veću zasebnu zdjelu ulijemo vrhnje za šlag, dodamo šećer i ručnim mikserom izradimo šlag koji rasporedimo i jednolično zagladimo po cijeloj površini kreme.

Sve zajedno stavimo u hladnjak da se šlag stvrdne. Na kraju, u zdjelu iznad pare stavimo maslac i natrganu čokoladu, pričekamo da se počne topiti, te pjenjačom izmiješamo sastojke u čokoladnu kremu koju stavimo kratko na stranu da se hladi. Još mlaku i tekuću čokoladu prelijemo preko učvršćenog šlaga i brzo je i jednolično rasporedimo te sve zajedno ostavimo da se potpuno ohladi.


Komentari