Dio ljubitelja bureka mogao bi se naljutiti! Pogledajte što kaže poznati gastronomski stručnjak

Koliko se god regija svađala oko toga, burek je ipak samo jelo od vučenog tijesta punjeno raznoraznim sastojcima, tvrdi popularni novinar, urednik i gastro blogger Domagoj Jakopović Ribafish.

On objašnjava da iako se u susjednoj BiH burekom naziva jedino tijesto punjeno mesom, to nije točno jer burek nije bosanskohercegovačko jelo, nego potiče iz srednje Azije, a za njegovo se stvaranje „okrivljuju“ Turci.

“Kao liječeni burekofil držim se teorije koje sam postao svjestan u pradomovini bureka – Turskoj. Burek je jelo od vučenog tijesta s različitim punjenjima, pa može biti s mesom i sirom i jabukama ili cvrčkovim krilcima. U svakoj zemlji gdje se jede postoje drukčiji trikovi i načini kako se radi, zove i izgovara, i svakome treba pustiti da u tome uživa i cijeniti i štovati njihov izbor”, rekao je Domagoj za Večernji.

“I ljudi su u BiH dosta osjetljivi na to, što je njihovo apsolutno pravo”, zaključuje ovaj burekofil na svom portalu Gastro.hr

Koliko zemalja – toliko recepata i punjenja, kao i imena. Kod nas su tao najpopularniji oni s mesom, sirom i jabukama. Dakle, jelo sa svojim imenom i prezimenom, debljeg tijesta i ponekad s dodatkom svinjetine, dakle, slično, ali ipak drugačije od onog koje se radi u susjedstvu.

Ovaj vrhunski znalac otkrio je i da su za njega Mira, Dolac i Piterija Ivo trenutno najbolje burečne destinacije u Zagrebu.


Komentari