ČAŠOM SOKA DO ZDRAVLJA: Ovo će vam popraviti imunitet i apetit, ublažiti upalu dišnih puteva i reumu te još mnogo toga

Foto: Recepti iz bakine kuhinje

Bazga djeluje višestruko dobro na organizam. Osim što ublažava upalu dišnih puteva i reumu, također i poboljšava imunitet i apetit.

Pri branju cvjetova vodite računa da ro raditeza sunčanih dana te da cvjetovi budu skroz rascvjetani. Također obratite pozornost da cvjetovi budu bez crnih bobica, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru.

Omjer za pripremu soka od bazge je sljedeći: na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam veće posude, čiste staklene boce sa čepovima za skladištenje. Ako koristite manje šećera, vodite računa o tome da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovog omjera za pripremu povećavate kvarljivost sirupa.

Sastojci:

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 40 g limuntosa
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema:

  1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.


Komentari