BROKULA JE JEFTINA, ISKORISTITE JE! Kremasta juha bez vrhnja za kuhanje će vam sjesti k’o budali šamar

Tržnica Kvatrić (Foto: Zagreb.info)

U zadnje se vrijeme brokula može naći na policama trgovina, ali i na tržnicama po jako povoljnoj cijeni, pa tako, ako se zaletite do Dolca, naći ćete štandove koji brokulu nude po 10 kuna za dva ili tri komada. Birajte one koji nisu uveli i rascvjetani, te zeleni, a ne smećkaste boje. U kuhanju koristite i stabljiku, nemojte je cijelu baciti, naročito ako se radi o gustoj juhi. U nastavku nađite recept za kremastu juhu od brokule za koju vam neće trebati vrhnje za kuhanje, već jedan pomalo neobičan sastojak, a to je riža.

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
manja glavica crvenog luka
500 g brokule
režanj češnjaka
100 g riže
sol, papar, začinsko bilje po želji

Priprema:
U lonac stavite dvije žlice maslinovog ulja i nasjeckani luk. Pržite dok luk ne omekša i dodajte brokulu, zgnječeni režanj češnjaka i 100 g riže. Ulijte litru vruće vode, posolite i popaprite. Kuhajte 15 do 20 minuta i sve usitnite štapnim mikserom. Ovu kremastu juhu poslužite s prepečenim kruščićima sa strane. Narežite kruh, izmiješajte rukama u zdjeli s malo maslinovog ulja, nasjeckanog češnjaka i majčine dušice i pecite u jednom sloju u pećnici na 200°C dok ne porumene.

Foto: Pixabay

Brokula spada u porodicu kupusastog povrća, uz cvjetaču, kupus, prokulice i sl. povrće, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje, neki ih nazivaju i super povrćem. Ima visok udio vlakana, vitamina, C, vitamina K, željeza i kalija, a i sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća. Sirova brokula sadrži gotovo 90% vode, 7% ugljikohidrata i 3% proteina uz neznatnu količinu masti. Također, ima malu količinu kalorija, samo 34 kcal na 100 g brokule.


Komentari