Bolje i od kumica s placa: Ovaj ćete jednostavni recept za domaći sir sigurno ponoviti jako puno puta!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nema boljeg od sviježeg domaćeg sira kojeg donesete kući s placa. Ili možda ipak ima? Jeste li znali da vrlo jednostavno možete imati i sir još ‘domaćiji’ od onog kojeg kupujete na placu? Da, sir možete napraviti i u svom domu.

Na Facebook stranici ‘STAROZAGREBAČKI RECEPTI’ osvanuo je recept za sviježi kravlji sir. Članica grupe koja ga je objavila naglasila je da se sit pravi od domaćeg mlijeka, a odlična je vijest da će poslužiti i ono iz mlijekomata. Od 3 litre mlijeka dobiti ćete skoro kilogram sira, 2,5 decilitra vrhnja i 1,5 litara sirutke.

RECEPT

“Svježe punomasno mlijeko, domaće ili s mlijekomata uliti u posudu koja smije u pećnicu i ostaviti da se na sobnoj temperaturi ukiseli, otprilike 36 sati. Kad se čvrsto ukiseli pokupiti odozgo vrhnje uz malo kiselog mlijeka jer inače bude prečvrsto.

Ukiseljeno mlijeko nožem razrezati na kvadrate do dna, posudu staviti u rernu i uključiti na 100 stupnjeva, nakon 1 h smanjiti na 60 stupnjeva, a nakon 1 sat ugasiti i ostaviti otprilike 8 sati.

Nakon toga izvaditi iz pećnice, ostaviti još kratko vani da se dobro ohladi pa vaditi šupljom žlicom kocke sira u cjedilo. Ako želite jače ocijeđen sir stavite u cjedilo najprije gazu.. Mlijeko može biti bilo koje punomasno samo ne smije biti trajno. Mlijeko iz trgovine samo neće dati puno vrhnja ali sir će biti fini.”


Komentari