BLAGDANSKA ŠUNKA: Iz mesnice nam otkrili kako prepoznati najbolju

Ilustracija:Pixabay

Uskrs nam je pred vratima, a to znači da je vrijeme za popuniti blagdanski stol. Neizostavan dio je svakako šunka, a kako prepoznati i gdje kupiti najbolju, upitali smo u mesnici Grašo. Objasnili su nam kako u ovo preblagdansko doba imaju stalnu gužvu, ali su uspjeli odovojiti trenutak i pojasniti neke stvari o šunki.

“Najbolju šunku ćete prepoznati po tome što je bucmasta. Za Uskrs trenutno u ponudi imate svakakve šunke- rolanu, onu cijelu, šunkicu sa kožom ili bez kože. Najbolja od tih svih je ona koja nije rolana, to možete biti sigurni i znate da je čisto meso, da nije nešto motano i stavljeno u mrežicu”, kažu nam iz mesnice.

Osim vrste i izgleda, cijena je isto važan kriterij za kupce pa nismo zaboravili pitati kolika je trenutno vrijednost  ovog usoljenog i dimljenog svinjskog buta.

“Cijene su različite, ovisi o mesnici. Kod nas je 45 kuna po kilogramu, a pretpostavljam da je raspon negdje od 45 kuna do 60 po kilogramu. Mislim da su u trgovačkim centrima po 32 kuna po kilogramu odprilike”, objasnili su iz mesnice.

Ove male, tradicionalne kalorijske bombe se mogu pronaći u mesnicama ili mesnim odjelima u trgovinama. Osim vrste mesa i cijene, razlikuje se i način obrade.

“Razlika je u tome što su u centrima špricane rolice. To vam se napravi pac, ušprican unutra u meso i one su kuhane već, a kod nas je to klasična šunka, na starinski napacano meso i dimljeno bez ikakvih aditiva i štetnih tvari”, pojasnio je mesar.

Otrkrili su nam i kako je najbolje pripremiti te s čime kombinirati,

“Najbolji način priprema šunke je kuhanje, naravno. Znači, za jednu kilu šunke potrebno je sat vremena kuhanja. I naravno, kombinirate ju sa onim što volite, francuska ili kakav umak”, zaključili su.


Komentari