BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘Slavili smo Hitlerov rođendan i vodili rat na zagrebačkim ulicama’

Tumblr

Dani ponosa i slave za njih su bili tijekom devedesetih godina.

Donosimo treći nastavak eksluzivne ispovijesti bivšeg pripadnika zagrebačkog skinhead pokreta. Krešo je došao iz malog grada u Zagreb gdje je ostvario prvi doticaj sa subkulturama. Prvi dio njegove priče možete pročitati OVDJE, a o njegovoj inicijaciji možete pročitati na ovom linku.

Kako je započeo rat punkera i skinsa

Krešo nije znao da skinhead pokret u Hrvatskoj ima i vođu. Čuo je za Čovjeka s gušterom na glavi, no nije ga upoznao. Sve do trenutka kad mu je jedan od skinsa rekao da ga treba vođa.

“Baza vođe nalazila se u centru grada u nekoj od birtija. Stekao sam dojam da je on vođa nekim drugim skinsima jer se mi nismo družili s tim ljudima koje sam vidio oko njega, a bilo ih je dosta. Čak imali su onaj vojnički i zaštitnički stav naspram njega! Djelovali su mi kao neka sasvim druga ekipa. Dopraćen sam do te birtije i stao sam pred njih kao pred nastavnikom u školi. Počela su pitanja: “ti si mali iz tog grada, poznaješ li ti…” Naravno da znam većinu od onih koji su nedavno u tom gradu tukli boyse i skinse s utakmice.

Rečeno mi je da će dva kombija s ljudima otići u moj grad te će upasti u kuće tih licemjera koje će se zgazit. Stao sam kao ukopan, rekoh u sebi pa ne mogu to, što je ovo, kao u filmovima…. Popio sam jedan stock i bio ispraćen u stilu – ‘ajde sad crta i javit’ ćemo se.

Bio sam u bunilu, kako sad da hodam po svom gradu i izdajem te ljude ili im dolazim u kuće… Pa ipak sam iz tog grada i koliko god sam i želio da se to dogodi, opet sam bio toliko odan pa sam poslao poruku doma da se nešto sprema. Nisam rekao tko ili što, samo da se primire i odu negdje na desetak dana.

Nadao sam se da neću biti upetljan u takav događaj jer se ipak doma moram vratiti. Međutim, neko vrijeme se o tome pričalo u Zagrebu, no na koncu je sve splasnulo. Ipak, poruka je bila jasna – ukoliko se netko od njih nađe u Zagrebu, posebno na utakmici neće ga se štedjeti.

Zadovoljio me takav rasplet događaja, no u međuvremenu je netko zapalio punk skvot iza stadiona NK Zagreb. Punkeri su za paljenje svog skvota krivili skinse i napravili odmazdu. Jedan dečko je završio u komi, drugi skins i skineta su zadobili prijelome noge. Ubrzo se skupila masa skinsa i boysa koji su se počeli nabrijavati na odmazdu punkerima. Time je započeo rat između skinhedsa i punkera na zagrebačkim ulicama.

Shema skinhead pokreta

Odjednom su se počeli pojavljivati natpisi po centru grada – “AFF“, “Smrt fašizmu”, “Death to skinheads”… Skužili smo da su se formirale grupacije punkera koja patroliraju gradom i traže skinse – Antifašitički front. Time potaknuti, počeli smo se i mi reorganizirati i brinuti jedan o drugom. Tada sam osjetio pravo zajedništvo.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Već sam spomenuo da su postojale različite frakcije koje su se prepoznavale po bojama vezica na martama. Mi, nazi, nosili smo bijele. Nisam previše razmišljao o nacizmu, odnosno saznanja koja sam imao uglavnom sam potiskivao. Datum 20.4. bio je jako bitan za nas, slavio se Hitlerov rođendan. To se jako ozbiljno shvaćalo. Nacizam sam poznavao u onakvom obliku kakav je meni trebao. U jednom trenutku sam bio potpuno posvećen toj ideja, a u drugom potpuno depresivan znajući koliko je sama ideja u nekim segmentima brutalna.[/box]

U Zagrebu su postojali i skinsi s plavim vezicama – lokal patrioti. Nisu imali veze s nacizmom, no “rješavali su” dotepence kojekakvih nacija koji su trovali njihov kvart i grad svojim ponašanjem i (ne)kulturom, kako su objašnjavali. Žute vezice su označavale fightere, dečke koji su samim time pokazivali da se s njima nema smisla kačiti jer će te doslovno pretući bez problema. Lokal patrioti, fighteri i boysi su bili dobri s nazi skinsima.

No, postojala je još jedna, najmanja frakcija. Jedan član te frakcije, dečko iz Vukovara, objasnio mi je kako stvari stoje. Njihova frakcija imala je skraćenicu SHARP što znači “skinheads against racisma and prejudice”. Totalni preokret. Teško je objasniti taj pokret jer je kod nas nije imao neke stvarne temelje. Kako sam već i spomenuo, hrpa individualaca i vukova samotnjaka koji se druže u čoporu kad im odgovara, ovisno o potrebi.

Doma sam napravio skins jedinicu

Što se tiče mog grada, jedno vrijeme sam živio za odlaske doma i izlaske u grad. Išao sam u sve moguće birtije i doveo sam se u poziciju da oni koji su me maltretirali sada gledaju u pod, nakon što sam pojedince ispljuskao tijekom svojih pohoda u želji za osvetom. Moja osveta je ostala na pljuskama, više mi je odgovaralo da gledaju u pod kad me vide. Postao sam lik kojeg sam vidio u busu onu noć i u tome sam uživao.

U cijeloj priči, ipak sam radio protiv sebe. Nisam imao kontrolu nad samim sobom niti kontrolu neke treće strane. Umjesto da moja osveta bude izgrađujući sebe u učenju ili nekoj tituli, izabrao sam ulicu i sve što s njom ide. Razbijanje javnog dobra, maltretiranje šminkera, oduzimanje njihovih novaca iz džepova, a najviše sam uživao kad sam neku od mojih žrtava doveo u neugodan položaj pred curom. Da, da, nisko onako baš bezveze ali eto, u tom trenutku sam sebi sam bio car.

Tijekom dolazaka kući i u mom gradu su neki postali odrasliji pa su furali punk, metal , rock… Međutim,  ja sam ipak bio atrakcija i  unikat no, nisam htio biti sam. Pokušao sam i doma osnovati jednu skins jedinicu pa mi je pristupilo nekoliko ljudi koje sam znao iz viđenja, a bili su navijači Dinama.

Prenosio sam im priče i objašnjavao sheme iz Zagreba, a oni su slušali i ufuravali se. Nije prošlo dugo, bilo nas je troje skinsa i jedna skineta te nekoliko boysa iz predgrađa. Ta skineta bila je totalna individualka, Bila je nevjerojatna, pila je kao muško, napadala je, redovno se kačila se nekim frajerima… Bila je zaista posebna.

*Idući nastavak eksluzivne ispovijesti čitajte na portalu Zagreb.info u petak, 24. veljače

>>>BIVŠI ZAGREBAČKI SKINHEAD: ‘Zbog vršnjačkog zlostavljanja priključio sam se ozloglašenom pokretu’

>>>BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘U trenutku moje inicijacije Dinamo se zvao Croatia, a ja sam postao navijač!’

 


Komentari