Bezobrazluk ili realnost? Pogledajte koliko ćete ovog ljeta plaćati kuglicu sladoleda

Foto: Pixabay

S prvim lipanjskim vrućinama, stiže i teško savladiva želja za konzumacijom omiljene ljetne poslastice – sladoleda na kugle. Djeci je ljeto bez sladoleda nezamislivo, a čarima ove delicije teško odolijevaju i odrasli.

O porijeklu sladoleda, zna se malo. Smatra se da je izumljen prije 3000 godina na dvoru kineskih careva, a na Zapad ga je donio, kao i mnoge stvari, Korčulanin Marko Polo. On je svojim sugrađanima o omiljenoj poslastici Kublaj Kana pričao s tolikim oduševljenjem da su prema njegovoj recepturi u palači mletačkoga dužda pripremili prvi sladoled u Europi. Sladoled je u Veneciji postao trenutni hit, a stotinama godina smatrao se poslasticom namijenjenoj aristokraciji.

Izumom hladnjaka, sladoled je postao dostupniji i širim slojevima, ali u posljednje vrijeme, barem u Hrvatskoj, izgleda da ‘slatkač’ opet postaje luksuz. Naime, prosječna cijena kuglice sladoleda popela se na vrtoglavih 10 kuna pa ćete tako u centru Zagreba, u slastičarnici Millenium kuglicu platiti upravo toliko! Legendarni Vincek također prati cijene u Bogovićevoj pa je njihov ‘slatkač’ samo kunu jeftiniji.

Kada smo usporedili cijene zagrebačkog sladoleda s onima na Jadranu, došli smo do šokantnog otkrića da je u hrvatskoj metropoli sladoled skuplji nego u mnogim turističkim top destinacijama. Primjerice, kuglica u Jelsi na Hvaru košta 8 kuna, dok u poslovično preskupom Hvaru stoji isto kao i u Zagrebu, 10 kuna. U Tisnom, baš kao i u zadarskim slastičarnicama u blizini Svetog Donata, sladoled ćete platiti dvije kune manje nego u Zagrebu. U Splitu se cijene kreću od 10 do 12 kuna po kugli dok je Orebiću na Pelješcu, kugla 7 kuna.

Deset kuna kuglica sladoleda stoji i na Bolu. Međutim, tamo je još gore nego u Zagrebu jer za 10 kuna nema popularnih pola-pola kuglica, nema preljeva, a sladoled je loše kvalitete. U tradicionalno turistički snalažljivoj Istri, cijene su drugačije s obzirom na to je li sezona ili nije pa tako van sezone u Poreču možete pojesti sladoled za osam kuna, a u špici sezone se penje na od 10-12 kuna. Rekorder Hrvatske je naravno, Dubrovnik gdje ćete za kuglicu izdvojiti između 15 i 20 kuna.

Stoga, kada krenete na more, pripremite se na neobične cijene ove poslastice te pripazite na omjer cijene i kvalitete. U zagrebačkim slastičarnicama Millenium i Vincek sladoled je svakako preskup, no kvalitetan pa dobro razmislite prije nego što pristanete za istu cijenu platiti nekakav poluproizvod koji može biti potencijalno opasan za zdravlje. U tom slučaju, potražite osvježenje u Ledo škrinjama.

Autor: Mia Mitrović


Komentari